Njemački bankari se zalažu za digitalni euro

Dodajte komentar

Njemačko udruženje privatnog bankarstva BdB zalaže se za državnu digitalnu valutu i želi da spriječi planove Facebooka sa Librom.

“Privatna valuta poput Libre uključivala bi ogromne rizike koji nikako nijesu prihvatljivi”, rekao je predsjednik BdB-a Hans-Walter Peters na marginama jesenskog zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu.

To bi, kako javlja Standard predstavljalo rizik za finansijsku stabilnost i pojedine ulagače, kao i pokretanje pitanja pranja novca i finansiranja terorizma.

“Privatne valute koje vode manje ili više neregulisani život ne bi trebalo da potkopaju monetarni sistem države.” Ipak, digitalna valuta ima veliki potencijal i mogla bi globalna plaćanja učiniti mnogo efikasnijim.

“Zato nam je potreban digitalni euro u Evropi”, kaže Peters. ECB mora to prihvatiti. “To bi bio važan doprinos jačoj Evropi.”

Banke su ponovo optužene da je prekogranično plaćanje klijentima preskupo i predugo.

Industrija ne bi trebalo da zaobiđe nove ideje, smatraju oni.

“Ako se Evropa sama ne pokrene na ovu temu, onda će nas drugi potjerati ili čak gurnuti s puta. Tržište ne smije biti preopterećeno drugima”, naveli su.

Stručnjaci vjeruju kako Facebook sa svojih 2,4 milijarde korisnika projektom Libra može okrenuti na glavu globalni finansijski sistem.

Međutim, otpor države je velik. Njemački ministar finansija Olaf Šolc obnovio je svoje kritike u Vašingtonu, ističući da se privatne tvrtke ne bi trebale natjecati s eurom ili dolarom. No, Šolc je nedavno naglasio i da finansijski sektor hitno treba da postane efikasniji, prenosi Indikator.

Parlamentarna grupa CDU/CSU želi da se izbori za državnu kriptovalutu. U SPD-u, međutim, postoje mnogi skeptični tonovi.

Čak ni predsjednik njemačke savezne banke Jens Vidman nije uvjeren:

“Ne vidim trenutnu potrebu za digitalnim novcem centralne banke. Međutim, centralne banke morale bi da razjasne koji bi mogući učinci bili da je to slučaj”, smatra on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *