Peking

Kina prestigla Ameriku po broju milionera

Broj bogatih Kineza po prvi put je nadmašio broj imućnih Amerikanaca, a rast milionera u obije zemlje se nastavlja, pokazalo je istraživanje banke “Credit Suisse”.

Godišnje istraživanje o globalnom bogatstvu bogatstva švajcarske banke pokazalo je da je od sredine ove godine 100 miliona Kineza bilo u 10 odsto najbogatijih na svijetu, a u SAD ih je bilo 99 miliona.

“Uprkos trgovinskim tenzijama između SAD i Kine tokom proteklih 12 mjeseci, obije zemlje su stvorile mnogo bogatstva. Pa je tako Amerika donijela 3,8 biliona a Kina 1,9 biliona američkih dolara.”, rekla je Nanet Hešler-Fajderb, šefica odeljenja za ekonomiju i istraživanje u “Credit Suisse” banci.

Prema rezultatima istraživanja, broj milionera na globalnom nivou je porastao za 1,1 milion, pa ih sada ima oko 46,8 miliona, a zajedno posjeduju 158,3 biliona dolara, što je gotovo polovina svjetskog bogatsva.

Samo u SAD 675,000 ljudi su postali milioneri u periodu obuhvaćenom istraživanjem.

Na drugom kraju svijeta, u Australiji, broj milionera se smanjio, pa ih tamo sada ima 124,000 manje, dok je Britanija izgubila 27,000 milionera, a Turska 24,000

Izvještaj procjenjuje da 55.920 odraslih na svijetu posjeduje najmanje 100 miliona dolara, a 4.830 ima neto imovinu u vrijednosti iznad 500 miliona dolara.

Istraživanje predviđa da će se globalno bogatsvo povećati za 27 odsto u narednih pet godina, na 459 biliona dolara. Prema istraživanju, i broj milionera će porasti, pa će ih za pet godina biti gotovo 63 miliona.

(B92)

Check Also

Akcionari spremaju tužbe nakon što je država upisana kao vlasnik Solane

Zemljište Solane, skoro 15 miliona kvadrata, upisano je u katastru kao vlasništvo države Crne Gore. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.