Bugarska i Rumunija se otimaju oko Volkswagena

Planirano otvaranje fabrike njemačkog Volkswagena (VW) u Turskoj, projekta vrednog 1,4 milijarde eura, zasad je obustavljeno.

Bugarska i Rumunija se nadaju da će od toga profitirati, piše Dojče vele (DW).

Bugarska, koja se ranije nadmetala s Turskom, Srbijom i Rumunijom za VW-ovu investiciju sada pokušava svim snagama da postigne sporazum s ovim njemačkim automobilskim koncernom.

Nekadašnji bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev, počasni predsjednik moćne mreže “Yutomotive Cluster Bulgaria”, objavio je da je Sofija povećala svoju početnu ponudu i “pronašla način da VW-u umesto planiranih 135 miliona eura ponudi između 250 i 260 miliona eura”. Plevnelijev je rekao da se sada čeka na odgovor VW-a.

S obzirom na infrastrukturu, željezničke veze i autoput u Elin Pelinu pored Sofije, gdje se nalazi zemljište na kojem bi se gradila fabrika, ponuda će biti fantastična, budući da je ukupan iznos porastao na 800 miliona eura, navodi njemački radio.

Koliko god izgledalo primamljivo, nova ponuda, kako dodaje, ne znači automatski da će se VW vratiti svojoj “drugoj opciji” – Bugarskoj.

Prednosti Bugarske su niske poreske stope i članstvo u EU. Ovo posljednje je upravo razlog zašto ta zemlja ne može ovom proizvođaču automobila da ponudi direktne državne subvencije, konstatuje DW.

Izvori u Sofiji, pak, navode da “njemački koncern najvjerovatnije nikada nije dovodio u pitanje investiranje u Turskoj, a Sofiju je koristio samo kao sredstvo kako bi postigao bolji posao s Erdoganom”. Plevnelijev je naglasio da će podnijeti žalbu Evropskoj komisiji zbog toga što VW i Turska nisu poštovali evropska pravila nadmetanja.

Rumunija, takođe, razmišlja o povećanju ponude kako bi dobila šansu. Grad Arad na zapadnoj granici zemlje prema Mađarskoj i Srbiji, sa rumunskog stanovišta bi bio idealan za novu fabriku VW-a. Dobre veze sa zapadnom Evropom i jeftina radna snaga, takođe i iz susjednih zemalja, prednosti su ove lokacije navodi se u Bukureštu.

Rumunski ministar trgovine Stefan Radu Oprea je potvrdio da je vlada u Bukureštu ponovo otpočela pregovore s VW-om, kako bi investiciju dovela u Rumuniju.

George Falka, poslanik građanske Nacionalno liberalne stranke (PNL) i nekadašnji gradonačelnik Arada, kaže da je lokacija u tom gradu već u prvoj rundi pregovora ispunila sve uslove, prenijela je rumunska agencija Mediafax.

“Grad je stavio na raspolaganje građevinsko zemljište oko 1.100 hektara, kako za samu fabriku tako i za kooperante”, rekao je Falka, dodajući da će “ekstremno povoljne troškove proizvodnje” omogućiti i brze željezničke veze, autoput i vazdušna luka, kao i mnogi kooperanti koji su već stacionirani u toj regiji.

I Bukurešt i Sofija su u međuvremenu objavili da će se strogo držati normi EU i da se ponuđenim subvencijama neće kršiti pravila zajedničkog tržišta. Folksvagen se međutim još nije oglasio povodom informacija iz Bugarske i Rumunije.

DW podseća da se još kasnih 1960-ih pričalo da je VW zainteresovan za gradnju fabrike u tadašnjoj komunističkoj Rumuniji.

“Ali, diktator Nikolae Čaušesku nije prihvatio ni predviđeno mjesto gradnje fabrike u Transilvaniji, u centralnoj Rumuniji, a ni kvotu pripadnika njemačke manjine koja je trebalo da bude zaposlena u fabrici. Subvencije za gradnju fabrike automobila tada je dobio Reno, francuska matična kompanija rumunskog proizvođača automobila Dačija”, navodi se u tekstu.

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *