Njemačkoj nedostaje kvalifikovanih radnika

Njemačko tržište rada vodeće je odredište kvalifikovanih radnika, ali u posljednje vrijeme u tu zemlju stiže relativno mali broj takvih radnika iz zemalja EU.

Predviđajući dugoročni trend opadanja imigracije iz EU, kvalifikovani radnici iz trećih zemalja postaće važniji za Njemačku, pokazalo je istraživanje američke neprofitne organizacije Bertelsman fondacije.

Prema njemačkom registru stranaca, u 2018. godini zabilježena su 38.682 kvalifikovana radnika iz zemalja koje nijesu u EU, što je gotovo isti broj kao i godinu ranije, kada ih je bilo oko 38.080, piše portal Index.hr.

Prošle godine su radnici iz zemalja izvan EU činili manje od 0,1 odsto od 47,5 miliona radnika u Njemačkoj. Većina iz te skupine došla je iz Indije, SAD, Bosne i Hercegovine i Kine.

U 2018. ukupno je 635.537 radnika imigriralo u Njemačku iz EU, dok je njih 526.329 došlo iz zemalja izvan bloka.

Više od 60 odsto evropskih imigranata su kvalifikovani radnici, sa srednjom stručnom spremom ili stručnim osposobljavanjem. No, Bertelsman fondacija procjenjuje da će dotok iz zemalja EU pasti kako se populacija smanjuje i stari.

Prošle godine, najveću skupinu među imigrantima u Njemačkoj činile su izbjeglice, njih devet odsto. U 2015. godini kada je migrantska kriza bila na vrhuncu činili su 23 odsto svih imigranata.

Check Also

Polovni dizelaši u Njemačkoj sve jeftiniji

U Njemačkoj dizel vozila vrtoglavo gube cijenu jer mnogi gradovi ograničavaju njihovo kretanje u centru. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *