Vlada donijela Plan davanja koncesija za žičaru Kotor – Lovćen

Vlada je juče donijela Plan davanja koncesija za projekat žičare Kotor – Lovćen za narednu godinu, čime je omogućeno započinjanje te procedure.

„Glavni cilj projekta je povezivanje teritorije Prijestonice sa turističkim centrom u Boki Kotorskoj, sjeverozapadnom stranom Lovćen putem savremenog, ekološkog i atraktivnog sistema saobraćajne infrastrukture“, saopšteno je nakon sjednice Vlade, održane u Pljevljima.

Kako je pojašnjeno, prva faza za koju se donosi Plan, predstavlja najatraktivniju dionicu od stanice Dub u Kotoru, do stanice Kuk, na Njegušima, dužine 3,6 kilometara i visinske razlike 1.298 metara, veoma izazovnu sa aspekta izvođenja i neophodnog pažljivog odnosa prema prirodnom i kulturnom nasljeđu.

Prilikom predstavljanja Plana, naglašeno je da su ekonomske procjene rađene za potrebe tog projekta zasnovane, između ostalog, na pretpostavkama da je trajanje koncesije 30 godina, period izgradnje jedna godina i period funkcionisanja 29 godina, prenose Vijesti online.

„Kao i da će odmah po usvajanju Plana davanja biti raspisan novi tender za odabir privatnog koncesionara, za dionicu žičare od lokaliteta Dub do lokaliteta Kuk“, dodaje se u saopštenju.

U raspravi je navedeno da bi, u slučaju realizacije cjelokupnog projekta, kako je predviđeno u planskom dokumentu, riječ bilo o najdužoj turističkoj žičari na svijetu, projektu koji predstavlja jedinstvenu turističku ponudu za domaće i strane goste.

„Cjelokupnim projektom predviđena je ozgradnja 15 kilometara duge Žičare sa gondolama, a vožnja od podnožja, odnosno od stanice Dub do Cetinja na 600 metara iznad mora, trajala bi 43 minuta“, kaže se u saopštenju.

Projektom su, kako se navodi, na trasi predviđene četiri stanice, dvije početne u Cetinju i Kotoru, kao i dvije međustanice Kuk i Ivanova korita.

Check Also

Pregled kompanija sa blokiranim računima na 31. mart 2020.

Centralna banka Crne Gore objavila je novi spisak pravnih lica i preduzetnika sa blokiranim računima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *