Venecuela nudi Rusiji najveće zalihe nafte na svijetu za otpis dugova?

Vlada Venecuele se priprema da preda cjelokupnu kontrolu nad državnom nafrnom industrijom ruskom energetskom gigantu Rosnjeftu kako bi otpisao sve svoje dugove prema Kremlju, naveo je dnevni list El Nacional a prenose moskovski mediji.

Izvori navode da je Vlada Rusije prijemčiva za tu ideju i da je više delegacija poslato u Venecuelu kako bi procijenili situaciju u Petroleos de Venezuela SA (PDVSA).

Ekspertski timovi iz Moskve su navodno ocijenili da PDVSA mora da pokrene opsežan program otpuštanja kako bi povratila globalnu kompetitivnost, prenosi NovaEkonomija.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharovna kazala da je Rosnjeft treba da odgovara na pitanja o potencijalnoj saradnji između dvije naftne kompanije, dok su predstavnici Rosnjefta s odbili da komentarišu medijske izvještaje, ocijenivši da su u pitanju “glasine”.

Bilo koja promjena u upravljačkoj strukturi PDVSA bi morali da budu odobreni u parlamentu Venecuele, koja je trenutno pod kontrolom opozicije.

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije naftoj industriji venecuele nakon što je u državi izbila politička kriza i demonstracije koje je Vašington podržao. SAD su takođe nagovijestile da bi mogle da uvedu dodatne sankcije Rosnjeftu zbog toga što navodno pomaže venecueli u izbjegavanju sankcija na izvoz nafte.

Venecuela raspolaže najvećim zalihama sirove nafte na svijetu, koju eksploatiše isključivo PDVSA i time obezbjeđuje najveći dio novčanih priliva u budžet te republike.

Check Also

Rezultati Tesle nadmašili očekivanja, akcije snažno porasle

Tesla je prijatno iznenadila rezultatima za treći kvartal ove godine, koji su nadmašili očekivanja analitičara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *