Izvoz Zapadnog Balkana prošle godine 53,1 milijardu dolara

Strana ulaganja na Zapadnom Balkanu preduslov su za brži razvoj privreda regiona, povećanje proizvodnje i izvoza visokotehnoloških, sofisticiranijih proizvoda i jačanje konkurentnosti kompanija, kako bi se što bolje uključile u globalnu tržišnu utakmicu, istaknuto je na konferenciji “Zapadni Balkan na globalnom tržištu: nove mogućnosti za trgovinu i investicije”.

Na skupu u Privrednoj komori Srbije predstavljen je izvještaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o perspektivama zapadnobalkanskih ekonomija.

Kako je istaknuto u izvještaju, strane direktne investicije doprinose povećanju proizvodnje proizvoda visoke dodate vrijednosti, primeni savremenih tehnologija, modela poslovanja i standarda, kao i jačanju sektora malih i srednjih preduzeća.

Direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS-a Mihailo Vesović istakao je da se izvještaj, posle ovogodišnjeg samita o Zapadnom Balkanu u Poznanju, danas prvi put predstavlja u regionu – u Srbiji, prenosi Tanjug.

“Studija nije samo pregled stanja i izvoznih mogućnosti regionalnih privreda pojedinačno i regiona u cjelini, već sagledava preduslove, izazove i daje preporuke za bolje korišćenje potencijala i kroz detaljnu analizu markira konkretne sektore i pojedinačne proizvode s najvećim izgledima – šansama za uspjeh na međunarodnom tržištu”, rekao je Vesović.

Studija je, kaže, dobra osnova kreatorima industrijskih i investicionih politika u smislu na koji način mogu da uspostave zajednički lanac vrednosti proizvodnje u regionu.

Vesović je ukazao da je region suočen sa izazovima koji su direktna posledica neizvesnosti i nesigurnosti zbog usporavanja globalnog ekonomskog rasta.

“Sva usporavanja kod naših glavnih spoljnotrgovinskih partnera direktno se prelivaju na ekonomije Zapadnog Balkana”, podsjetio je Vesović.

Podsjetio je i da je ukupan izvoz svih ekonomija regiona prošle godine iznosio 53,1 milijardu dolara, što je, kaže, realno daleko ispod njegovih stvarnih potencijala.

Broj izvoznika je mali, samo 10 do 20 odsto registrovanih kompanija iz regiona prodaje robu na stranom tržištu, a struktura izvozne ponude i dalje je nepovoljna, posebno u razmjeni unutar regiona, dok je spoljnotrgovinski deficit značajan.

“Treba da težimo izvozu inovativnih proizvoda i proizvoda visoke dodate vrijednosti. To, međutim, zahtijeva dosta ulaganja i strukturnih promena u ekonomijama Zapadnog Balkana”, rekao je Vesović.

Maržena Kišeljevska, direktorka Odeljenja OECD-a za jugoistočnu Evropu, ukazala je na neophodnost nastavka sprovođenja reformi u regionu, povećanja ulaganja, podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i povezivanja stranih investitora i lokalnih dobavljača. Kao strateški sektori za ulaganje i dalji razvoj regiona u izvještaju su navedeni poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i metalska, mašinska i auto industrija.

Check Also

Isplata dividende akcionarima Telekoma počinje u srijedu

Na Redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma, održanoj 23. juna, odlučeno je da se dio dobiti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *