Banke u Hrvatskoj za godinu i po dana ugasile 113 poslovnica, planiraju gašenje još 20

Dodajte komentar

Intenzivnije korišćenje digitalnih kanala, jednostavnijeg bankarstva putem interneta i mobilnih telefona, u kombinaciji pada kamatnih prihoda i loše demografije, rezultira sve češćim odlukama o gašenju poslovnica.

U zadnjih godinu i po dana zatvoreno je 113 neisplativih poslovnica širom Hrvatske, a do kraja godine ključ u bravu staviće još najmanje 20, piše Poslovni dnevnik.

OTP, koja je integracijom Splitske banke krajem 2018. postala četvrta banka po veličini, do kraja godine ugasiće 12 poslovnica.

“Jako dugo smo odgađali odluku o zatvaranju poslovnica, upravo zbog naših klijenata, međutim poslovnice više ne mogu održivo pokriti troškove svog poslovanja”, kažu u OTP-u.

Objašnjavaju da digitalizacija i modernizacija traži prilagođavanje poslovanja jer klijenti mijenjaju navike te sve manje fizički odlaze u poslovnice, a za dnevne transakcije koriste internet i mobilno bankarstvo koje zato bilježi ogroman rast. Banke stoga šire sektore koji se bave digitalnim kanalima, dok poslovnice sve više dobijaju savjetodavnu ulogu. “Samim tim jasna je potreba za manjim brojem poslovnica nego što je to bilo prije nekoliko godina”, kažu iz OTP-a koji je u specifičnoj situaciji nakon spajanja jer je bila nužna optimizacija mreže.

Iz Addiko banke su Poslovnom dnevniku potvrdili gašenje 10 poslovnica uz istovremeni razvoj novih koncepata mobilnih poslovnica. “S obzirom na tehnološki napredak i digitalne preferencije korisnika trend optimizacije mreže prisutan je na lokalnom i na globalnom nivou. Uvjereni smo da ćemo kroz digitalne kanale u kombinaciji sa mobilnim poslovnicama, a koje ne podliježu ograničenjima vezanim uz lokaciju, ponuditi i više nego adekvatnu uslugu”.

U Ersteu planiraju zatvoriti dvije manje poslovnice aktivne tokom ljeta. Do kraja godine zatvaranja poslovnica neće biti u HPB-ovoj mreži koja je u sklopu preuzimanja Jadranske banke već razrijeđena.

Izvor: Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *