Volvo predstavio prvi potpuno električni automobil (foto, video)

Dodajte komentar

Švedski Volvo pokazao je dugoočekivani prvi električni Volvo, XC40 recharge. Predviđa se da će Volvo do 2025. prodati 50 posto svih električnih automobila godišnje, od kojih je prvi XC40 recharge, koji će se u garažama vlasnika naći tek krajem sljedeće godine.

Kao i klasični XC40, električna verzija izrađena je na istoj fleksibilnoj CMA platformi, osim što je baterija od 78 kWh skrivena u dnu automobila. Snagu daju dva električna motora, jedan po osovini, kako bi se osigurao pogon na sva četiri kotača, a zajedno proizvode 300 kW (408 KS) snage i 660 Nm okretnog momenta, omogućujući XC40 da startuje do 100 km/h za 4,9 sekundi.

Procjenjuje se da će s punom baterijom moći prijeći i do 400 kilometara, dok će se baterija napuniti za nešto manje od 8 sati na domaćem punjaču od 11 kW i od 0 do 80 posto u 40 minuta na brzom punjaču od 150 kW.

Vizualno se električna verzija ne razlikuje previše od klasične, samo je maska ​​drugačija i na svakoj je strani zatamnjenog C-stupa postavljen znak za ponovno punjenje.

Nema većih razlika iznutra, ali XC40 recharge ima novi multimedijski sistem koji pokreće Android. Cijena još uvijek nije poznata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *