Hong Kong

Ovo su najskuplji gradovi za život

Na listi 209 najskupljih gradova za život u 2019. godini prvo mjesto, drugu godinu za redom, našao se  Hong Kong, pokazalo je najnovije istraživanje konzultantske tvrtke Mercer.

Među prvih deset gradova čak ih je sedam iz Azije. S druge pak strane, najskuplji evropski grad je švacarski Cirih koji se našao na petom mjestu, slijede ga Bern na 12, Ženeva, Kopenhagen na 20, te London koji je zauzeo 23 mjesto liste.

Od gradova regiona Ljubljana se našla na 142. mjestu, dok se Beograd našao na 181 mjestu liste, a Sarajevo na 194 a Zagrab na 143. Crna Gora se nije našla na listi Mercera.

Osim životnog standarda konsultantska kompanija uporedila je i trošak večernjeg izlaska za dvije osobe, koji uključuje taksi, večeru i ulaznice za bioskop.

Mercer je za potrebe svog godišnjeg istraživanja istražio troškove 200 stavaka na svakoj lokaciji, uključujući smještaj, transport, odjeću, hranu i zabavu, uspoređujući cijene svakodnevice za proizvode poput ulaznica za bioskop, para farmerica, litra vode, šolju kafe, litra benzina te mlijeka.

Top 10 najskupljih gradova za život:

1. Hong Kong, Hong Kong (SAR)

2. Tokio, Japan

3. Singapur, Singapur

4. Seul, Južna Koreja

5. Zürich, Švicarska

6. Šangaj, Kina

7. Ašgabat, Turkmenistan

8. Peking, Kina

9. New York, SAD

10. Šenžen, Kina

Top 10 najjeftinijih gradova za život:

1. Tunis, Tunis

2. Taškent, Uzbekistan

3. Karachi, Pakistan

4. Biškek, Kirgistan

5. Banjul, Gambija

6. Windhoek, Namibija

7. Islamabad, Pakistan

8. Tbilisi, Gruzija

9. Skopje, Makedonija

10. Managua, Nikaragva

Check Also

CKB i Podgorička banka donirale još 100.000 eura kao pomoć u ublažavanju posljedica epidemije

Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Podgorička banka, članice OTP Grupe, donirale su Nacionalnom koordinacionom timu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *