Kućanskim aparatima produžuju garanciju i do deset godina

Dodajte komentar

Novi standardi koje je ratifikovala Evropska komisija, a prema kojima će se od proizvođača zahtijevati duži rok trajanja kućanskih aparata, kao i garancija o nabavci rezervnih dijelova, reflektovaće se i na tržište regiona, smatraju stručnjaci.

Kako su prenijeli evropski mediji, nove legislative, koje će biti primijenjene od 2021. godine, odnosiće se na rasvjetu, veš-mašine, mašine za pranje posuđa i frižidere, a istaknuto je da će garancija na ove proizvode biti produžena na čak deset godina.

Kada je u pitanju dio regulative koji se odnosi na to da će proizvođači kućanskih aparata morati proizvoditi dijelove koji će biti dostupni profesionalnim serviserima, taj dio je posebno značajan za zaštitu okoline.

“To će se sigurno reflektovati i na naše tržište s obzirom na to da uvozimo značajan broj ovih aparata, jer nemamo svoju proizvodnju. Kada su u pitanju problemi potrošača sa kućanskim aparatima, oni su, prema našim iskustvima, upravo vezani za garanciju i za vijek trajanja”, kazao je za “Nezavisne” Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futur” iz Mostara.

Smatra da je nova regulativa o kućanskim aparatima dobra te da EU ide ka jačanju interesa potrošača.

“Regulativom je riješeno i da proizvod mora biti isti za svako tržište, što kod nas još nije slučaj. Mi zasad dobijamo neke proizvode koji su originalni, ali koji nisu isti kao proizvodi koji se plasiraju unutar EU. To je sada zabranjeno i naše zakonodavstvo i inspekcijski organi morali bi da budu uključeni u tu priču i da prate da li će to biti stvarno tako na terenu”, upozorio je Bago.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *