Broj akvizicija u jugoistočnoj Evropi pao za 4 posto

Dodajte komentar

Obim i vrijednost ugovora o preuzimanjima i spajanjima (M&A) u prvoj polovini 2019. opali su u srednjoj, jugoistočnoj i istočnoj Evropi, u skladu s padovima koji su zabilježeni gotovo na cijelom kontinentu, otkrio je novi iz-vještaj advokatske kompanije CMS u saradnji s Mergermarketom.

U srednjoj Evropi obim posla smanjen je za 12% u poređenju s prethodnom godinom na 174 u prvoj polovini 2019. godine, dok je vrijednost pala za 5% na 9,8 mlrd. eura, kaže se u izvještaju.

U jugoistočnoj Evropi zabilježen je pad obima poslova od samo 4% u poređenju s istim razdobljem prošle godine na 68, ali vrijednost je pala za 61% na 3,3 milijarde eura. Ovo je slijedilo godine tokom kojih su u nekim zemljama na zapadnom Balkanu kandidatima za pristup EU povećani obim i vrijednost M&A poslova, pokazao je izvještaj CMS-a i službe EMIS za 2018. godinu.

U međuvremenu je količina ugovora u Rusiji i Ukrajini pala za 15%, na 81 u prvom polugodištu 2019, a vrijednost je pala za 32%, na 11,2 milijarde eura.

Sveukupno, prema podacima koje je prikupio Mergermarket, obim evropskih ugovora o preuzimanju i spajanju smanjio se za 14% na 3.488 ugovora, a vrijednost je pala za 32% na 358 milijardi eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine (kao i obično, zemlje Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope predstavljaju samo mali udio u ukupnoj vrijednosti i količini poslova.)

“Slabi ekonomski pokazatelji, neizvjesnost oko Brexita i rastući protekcionizam u globalnoj trgovini pridonijeli su promjeni osjećaja u zajednici M&A i početku pada aktivnosti pregovaranja o M&A poslovima”, rezimiraju autori izvještaja.

Kombinacija povećane volatilnosti dionica i regulatorne intervencije “uplašila” je trgovce a što je, navodi se u izvještaju, “imalo posebno zastrašujući učinak na megadilove, gdje je povjerenje ključno za trgovce koji pišu velike čekove”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *