Broj akvizicija u jugoistočnoj Evropi pao za 4 posto

Obim i vrijednost ugovora o preuzimanjima i spajanjima (M&A) u prvoj polovini 2019. opali su u srednjoj, jugoistočnoj i istočnoj Evropi, u skladu s padovima koji su zabilježeni gotovo na cijelom kontinentu, otkrio je novi iz-vještaj advokatske kompanije CMS u saradnji s Mergermarketom.

U srednjoj Evropi obim posla smanjen je za 12% u poređenju s prethodnom godinom na 174 u prvoj polovini 2019. godine, dok je vrijednost pala za 5% na 9,8 mlrd. eura, kaže se u izvještaju.

U jugoistočnoj Evropi zabilježen je pad obima poslova od samo 4% u poređenju s istim razdobljem prošle godine na 68, ali vrijednost je pala za 61% na 3,3 milijarde eura. Ovo je slijedilo godine tokom kojih su u nekim zemljama na zapadnom Balkanu kandidatima za pristup EU povećani obim i vrijednost M&A poslova, pokazao je izvještaj CMS-a i službe EMIS za 2018. godinu.

U međuvremenu je količina ugovora u Rusiji i Ukrajini pala za 15%, na 81 u prvom polugodištu 2019, a vrijednost je pala za 32%, na 11,2 milijarde eura.

Sveukupno, prema podacima koje je prikupio Mergermarket, obim evropskih ugovora o preuzimanju i spajanju smanjio se za 14% na 3.488 ugovora, a vrijednost je pala za 32% na 358 milijardi eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine (kao i obično, zemlje Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope predstavljaju samo mali udio u ukupnoj vrijednosti i količini poslova.)

“Slabi ekonomski pokazatelji, neizvjesnost oko Brexita i rastući protekcionizam u globalnoj trgovini pridonijeli su promjeni osjećaja u zajednici M&A i početku pada aktivnosti pregovaranja o M&A poslovima”, rezimiraju autori izvještaja.

Kombinacija povećane volatilnosti dionica i regulatorne intervencije “uplašila” je trgovce a što je, navodi se u izvještaju, “imalo posebno zastrašujući učinak na megadilove, gdje je povjerenje ključno za trgovce koji pišu velike čekove”.

Check Also

#doMEnPriča: Upoznajte imenik interneta – najhaotičinije stvari na svijetu

jerovatno se dobro sjećaš papirnih imenika koji su nekada bili čuvari svih brojeva telefona jedne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *