Sve više kompanija uvodi produžen vikend

Sve veći broj kompanija u svetu uvodi četvorodnevnu radnu nedjelju, umjesto dosadašnje petodnevne, kako bi zadržali kvalitetne i sposobne radnike, pokazali su podaci američke agencije za istraživanje tržišta rada.

Prema izvještaju „Society for Human Resource Management“ iz SAD, mnoge kompanije u svijetu uvode četvorodnevnu radnu nedjelju kako bi privukli talentovane ljude iz svih dijelova svijeta, napominjući da u današnjem globalizovanom svijetu ljudi iz jednog kraja svijeta pronađu posao bez mnogo problema na drugom kraju svijeta.

Podaci ove agencije su pokazali da 27 posto kompanija na globalnom nivou zaposlenima nudi mogućnost da rade četiri dana u nedelji i 9-10 sati dnevno, umjesto dosadašnjih pet dana sa po osam sati dnevno.

Rezultati njihovog istraživanja su takođe pokazali da je ovaj trend rezultovao boljim raspoloženjem među zaposlenima, ali i većom produktivnošću u kompanijama.

U istraživanju se navodi da je rad od kuće još jedan trend na tržištu rada koji postaje sve popularniji među mnogim kompanijama. Jedan od primera je Odshered, grad u Danskoj, čije vlasti su u septembru ove godine uvele četvorodnevnu radnu nedjelju.

Državni službenici, njih oko 300, zaposleni u opštini oduševljeni su novim načinom rada, dodajući kako su presrećni što će od sada imati tri slobodna dana za društvene aktivnosti kod kuće i u privatnom životu.

Izvor: N1

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *