Popović: Nismo nikada nigdje izjavili da u Crnoj Gori namjeravamo da izgradimo fabriku čipsa

Dodajte komentar

Razlika između sjevera i juga i dalje je nepremostiva. Međutim, ima onih koji svoj biznis upravo vide na sjeveru Crne Gore. Jedan od njih je Hrvat Zvonko Popović, vlasnik kompanije Kanaan, koja se bavi proizvodnjom čipsa. Za portal Standard Popović je detaljno objasnio kako je došao na ideju da u Mojkovcu otvori pogon za preradu čipsa, te šta su mu planovi kada je ovaj posao u pitanju.

Standard: U Crnoj Gori je odjeknula informacija da otvarate pogon za proizvodnju čipsa na sjeveru naše države. Otkud ideja da baš u Mojkovcu otvorite fabriku?

Popović: Za vrijeme posjete delegacije opštine Mojkovac prijateljskom gradu Belišću, nas je zamolio gradonačelnik Belišća dr. Dinko Burić, da primimo delegaciju opštine Mojkovac na čelu sa predsjednikom opštine Rankom Mišnićem. Prihvatili smo posjetu, a tokom razgovora nas je predsjednik opštine Mojkovac pozvao u posjetu tom crnogorskom gradu i okolnim opštinama Žabljak i Kolašin, sa ciljem da procijenimo imamo li interesa da mi na tom prostoru pokrenemo neku ekonomsku aktivnost.

Mi smo obišli prostore opština Mojkovac, Žabljak i Kolašin, i razgovarali sa tamošnjim proizvođačima krompira, te zaključili da ima razloga za sprovedemo probnu proizvodnju krompira.

Izuzetno smo zadovoljni sa prijemom od strane predsjednika opštine Mojkovac i njegovih saradnika i u njihovom radu i planovima vidimo vrlo pozitivnu klimu za investiranje i razvoj. To je glavni razlog zašto u Mojkovcu. Ove nedelje započinjemo sa osnivanjem poduzeća Kanaan D.O.O. sa sjedištem u Mojkovcu.

Standard: Ako bi sve teklo po planu, koliko bi trebalo vremena da se stavi u pogon fabrika? Koliko ljudi bi bilo zaposleno?

Popović: Mi nismo nikada nigdje izjavili da u Crnoj Gori namjeravamo izgraditi fabriku čipsa. Takva bi izjava u ovom trenutku, sa naše strane bila neodgovorna. Zašto, pa nemamo niti jedan pokazatelj koji bi opravdao takvu odluku, niti pokazatelje o sirovinskoj osnovi, tržištu, prometnoj povezanosti i drugim parametrima za takvu odluku.

Mi smo spominjali mogućnost izgradnje manjeg pogona za preradu krumpira, podu uslovom da probna proizvodnja pokaže dobre rezultate.

Kada smo govorili o pogonu za preradu, govorili smo o nekom obliku prerade konzumnog krompira koji bi se distribuirao na tržištu Crne Gore, jer trenutno uvozite velike količine krompira za potrebe turističkog sektora.

Brendiranje domaćih poljoprivrednih proizvoda i njihov plasman kroz turistički sektor je ključ razvoja ruralnih područja i put u kvalitetno iskorištavanje turističkih kapaciteta.

Mi ćemo tijekom naredne godine na nekoliko lokacija sprovesti probnu proizvodnju konzumnih i industrijskih sorti krompira.

Pod uslovom da naša probna proizvodnja da pozitivan rezultat, mi razmišljamo o mogućnosti nekog oblika prerade konzumnog krompira. Sada je prerano govoriti o kapacitetu, broju zaposlenih i drugim veličinama.

Standard: Crna Gora planira da vam da u zakup zemljište za uzgoj krompira. Kako vam zvuči ta ideja?

Popović: Nas je impresionirao vaš premijer kada nas je uopšte primio, a posebno kada je rekao da podržava naše namjere (istraživanje mogućnosti razvoja poljoprivrede i prehrambenog sektora) bez obzira da li ćemo investirati u otvaranje 2 ili 20 radnih mjesta. Takav pristup političara stvara vrlo pozitivnu investicijsku klimu, privlači i potiče svakoga ko ima ideju i namjeru da nešto konstruktivno radi.

U tom kontekstu gledamo i najavu da postoji mogućnost da možemo koristiti i državno poljoprivredno zemljište. Da se odmah razumijemo, mi od nikoga ne očekujemo ništa da nam da, odnosno pokloni. Sve resurse koje trebamo od privatnih, opštinskih ili državnih mi želimo platiti po tržnoj cijeni.

Sama činjenica da je vaša Vlada spremna sa nama razgovarati o mogućnosti korišćenja resursa u vlasništvu države, govori puno o njihovoj odgovornosti prema tim resursima i želji da se oni stave u upotrebu na opću korist što prije. Mi to posebno cijenimo.

Standard: Da li ima nešto što možda vidite kao biznis barijeru za investiciju koju planirate u Mojkovcu?

Popović: Mi trenutno ne vidimo nikakve barijere, još uvijek istražujemo potencijale. Ukoliko naša probna proizvodnja uspije, nastavljamo.

Standard: Da li se Kanaan proizvodi izvoze u Crnu Goru i mislite li da bi bili prihvaćeni u našoj državi?

Popović: Trenutno se Kanaan proizvodi ne izvoze u Crnu Goru, ali imamo i to u planu. Još proučavamo tržište i prodajne kanale.

Naši su proizvodi prihvaćeni u zemljama širom svijeta, ne vidimo razloga da kvalitetom, ukusima i dizajnom ne osvoje simpatije i potrošača u Crnoj Gori.

Standard: Kako doživljavate našu sredinu?

Popović: Zahvalni smo svima sa kojima smo do sada komunicirali u Crnoj Gori. Osjećamo podršku za naše ideje i doživljavamo vašu sredinu vrlo otvorenu za razvoj poslovanja. Mi širimo ovu pozitivnu sliku o Crnoj Gori u našim poslovnim krugovima i nastojimo motivirati i druge da istraže mogućnosti razvoja svojih poslovanja u vašem okruženju.

Vjerujemo da će naše poslovne operacije ići u dobrom smjeru, no radimo korak po korak bez velikih obećanja.

Izvor: Standard.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *