Njemci se jedini javili za gradnju vjetroelektrane”Brajići”

Dodajte komentar
Ilustracija

Konzorcijum njemačke kompanije WPD AG i preduzeća Vjetrolektrana “Budva” jedini je ponuđač za gradnju vjetroelektrane (VE) “Brajići”, saznaju “Vijesti”.

Tendersku dokumentaciju za gradnju VE na državnom zemljištu u opštinama Budva i Bar otkupilo je pet kompanija, među kojima su konzorcijum koji se prijavio na tender zatvoren 11. oktobra, dvije kompanije iz Finske i po jedna iz Belgije i Kine.

Prema informacijama “Vijesti”, njemačko-crnogorski konzorcijum je ponudio investiciju od 100 miliona eura za gradnju VE snage 100,8 megavata (MW), a za zakup 220.770 kvadratnih metara državnog zemljišta nude 2,5 eura po kvadratu (godišnje skoro 552 hiljade). Tenderom je tražena minimalna cijena godišnjeg zakupa od pet centi po kvadratu. Vlada državno zemljište izdaje na 30 godina. Očekuje se podatak o planiranoj proizvodnji električne energije. Ponudom je predviđeno i učešće domaćih kompanija sa 21,6 miliona eura.

Vjetropark koji zasada jedini u Crnoj Gori proizvodi struju je VE “Krnovo” snage 72 megavata. Ima 26 vjetrogeneratora, a procjenjivana godišnja proizvodnja je oko 200 gigavat-sati. Završen je i probni rad VE na Možuri kod Ulcinja i očekuje se da počne komercijalna upotreba. Ugovorena je VE snage do 46 MW, koju čini 23 vjetrogeneratora. Planirana je i gradnja VE “Gvozd” snage 50 MW, što je druga faza VE “Krnovo”, a projekat od 58 miliona razvijala bi Elektroprivreda Crne Gore i austrijski Ivicom. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 150 GWh.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *