Moody's: Ekstremno visok rizik od globalne recesije u narednih 12 do 18 mjeseci

Dodajte komentar

Postoji “ekstremno velika” šansa da recesija pogodi globalnu ekonomiju u narednih 12 do 18 mjeseci, a kreatori politika možda neće biti u stanju da preokrenu taj kurs, smatra glavni ekonomista kompanije Moody's, Mark Zandi.

“Čak i ako ne budemo imali recesiju tokom sljedećih 12 do 18 mjeseci, mislim da je sasvim jasno da ćemo imati znatno slabiju ekonomiju”, izjavio je Zandi, a prenosi američka TV mreža CNBC.

Po njegovom mišljenju, da bi se izbeglo usporavanje ekonomske aktivnosti neophodno je da se dogodi više stvari istovremeno, kao na primjer da ne dođe do eskalacije u tarifnom ratu između SAD i Kine, da Britanija pronađe rješenje za Bregzit i da centralne banke nastave sa svojim monetarnim podsticajima.

“Mislim da su šanse za globalnom recesijom visoke, ekstremno visoke”, rekao je Zandi.

Drugi ekonomisti su, međutim, manje zabrinuti zbog recesije, ali dele Zandijevo mišljenje da će rast nastaviti da usporava.

Esvar Prasad, profesor sa Univerziteta Kornel, kaže da je privatna potrošnja potpomogla rast u nekoliko ekonomija svijeta, uprkos posrtanju zamajca u drugim sektorima. Ali to, kako naglašava, nije održivo.

“Ne može se računati na to da će potrošači i domaćinstva nastaviti da podstiču rast. Dakle, ključno je osmisliti seriju mjera koje će podstaći oživljavanje poslovnog i potrošačkog povjerenja i na kraju povećati investicije”, rekao je Prasad za CNBC.

Međunarodni monetarni fond revidirao je juče projekciju rasta globalne ekonomije, koja će, prema najnovijim procjenama, porasti po stopi od 3,0 i 3,4 odsto u 2019. i 2020. godini, respektivno.

To je niže u odnosu na projekciju iz jula, kada je za navedene godine prognoziran rast od 3,2 i 3,5 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *