Facebook u lansiranje Libre sa 21 partnerom

Dodajte komentar

Nakon nedavnog napuštanja Facebooka od nekih njegovih važnih partnera, Udruženje Libra predstavilo je danas 21 partnera koji su se obavezali da će učestvovati u projektu.

Imajući to u vidu, Facebook ne namjerava da odustane od lasniranja Libre uprkos brojnim kritikama. Članovi Udruženja Libra, koje je Facebook osnovao da uspostave novu digitalnu valutu, došli su u Ženevu na svoj prvi službeni sastanak. Među 21 osnivačem su Uber, Spotify i Vodafone…

Kao što je objasnio predsjednik Uprave Bertrand Perez, članovi osnivači potpisali su statut Libre. “Sada imamo apsolutno uvjerenje u njihovo učešće, tako da u potpunosti vjerujemo u projekt”, naglasio je.

Udruženje, koje je zvanično neprofitne prirode, u početku je očekivalo puno veće zanimanje, ali iz konzorcija je izašlo nekoliko važnih partnera, uključujući Mastercard, Visa, Paypal, Ebay i Stripe. To je, prema analitičarima, značajno poljuljalo povjerenje u projekt, ali Facebook je rekao da ne planira da odustane.

Na račun Libre, od samog početka su se pojavile mnoge nedoumice i kritike, koje dolaze od vlada, centralnih banaka, regulatora i supervizora finansijskih sistema te tehnoloških stručnjaka iz cijelog svijeta. U Evropi Evropska komisija ispituje potencijalne učinke Libre na konkurenciju, a Evropska centralna banka je kritična.

Zato Libra ne isključuje odlaganje zvaničnog predstavljanja valute, koje je planirano za sredinu sljedeće godine.
“Cilj nam je da stvorimo čvrstu i izdržljivu valutu koja će preživjeti dugoročno”, rekao je Perez danas.

Čak je i direktor Facebooka Mark Zuckerberg više puta tvrdio da će Libra biti pokrenuta bez obzira na kritičare. Međutim, priznao je da će zbog nenaklonjenih odgovora, možda trebati duže vremena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *