Đelošaj poručio Glavnom gradu: Preuzimamo sva preduzeća ili nijedno

Opština Tuzi izričita je da neće preuzeti Kulturno – informativni centar Malesija iako na tome insistira Glavni grad već duže vrijeme, piše Dan.

Oni su do sada nekoliko puta slali dopise predsjedniku Opštine Tuzi tražeći da prihvate finansiranje iz svog budžeta. Međutim, oni na to ne pristaju, jer smatraju da mogu preuzeti sva preduzeća u paketu ili nijedno.

Kako je kazao Nik Đeljošaj, predsjednik Opštine Tuzi, na to ne pristaju pa i kada bi KIC Malesija privremeno bio van funkcije od 1. januara.

“Nijednu instituciju pojedinačno nećemo preuzeti, samo u paketu sve sa konačnim dogovorom. Dakle, KIC Malesija, pijaca, vodovod, komunalne usluge će preći u našu nadležnost u paketu sve zajedno ili nijedna. To je priča koja više nije korektna i neću da diskutujem. Da preuzmemo troškove kao što ima KIC Malesija i komunalne usluge, ali ne i prihode koje imaju pijaca i vodovod? Može, samo sve zajedno. Drugo neće moći pa i po cijenu toga da institucija privremeno bude van funkcije od 1. januara. Do 1. januara je na budžetu Glavnog grada”, kazao je Đeljošaj.

Predsjednik Opštine Tuzi kazao je da radnici KIC-a Malesija nijesu njegova nadležnost.

“Ta insitucija kulture nije naše ovlašćenje. KIC je javna ustanova čiji je osnivač Skupština Glavnog grada. To je isto kao i pijaca, vodovod, komunalne usluge… Kada Skupština Glavnog grada prenese vlasništvo na našu Opštinu svih preduzećana sa naše teritorije sve ćemo preuzeti”, rekao je Nik Đeljošaj.

U KIC-u Malesija trenutno je zaposleno 13 izvršilaca. Od tog broja pet izvršilaca je sa visokom i osam sa srednjom školom.

Direktor Kulturno-informativnog centra Malesija Ajrudin Adžović kaže da su u toku pregovori o diobnom bilansu između Opštine Tuzi i Glavnog grada.

“Nadamo se da ćemo i mi biti predmet tog diobnog bilansa. Čekamo ishod pregovora. Naša institucija je zahtjev za budžet, za 2020. godinu, dostavila u roku nadležnom sekretarijatu Glavnog grada i Opštini Tuzi. Sada smo na čekanju. Da smo u mogućnosti ubrzali bi te pregovore, ali to nije do nas. Nadamo se da će se pregovori brzo završiti pogotovo zbog sudbine ove ustanove i zaposlenih”, navodi Adžović.

Ističe da su zaposleni u ovoj kulturnoj ustanovi zabrinuti i da im nije svejedno, jer se plaše da će ostati bez posla.

“Sve što je bilo do nas mi smo preduzeli i još prije mejsec dana smo se obratili i Glavnom gradu i Opštini Tuzi. Ostalo nam je samo da čekamo. Šteta bi bilo prije svega zbog radnika da se KIC Malesija zatvori makar i na kratko, a i tehnički je opremljen za održavanje mnogih zahtjevnih aktivnosti jer je naš osnivač ozbiljno ulagao u opremu. Samo zadnjih četiri godine u tehničku opremljenost uloženo je oko 70.000 eura”, kaže Ajrudin Adžović, direktor Kulturno-informativnog centra Malesija.

Check Also

Popović novi stečajni upravnik Solane

Novi stečajni upravnik Solane “Bajo Sekulić” u Ulcinju je Miloš Popović, saznaju “Vijesti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.