Blockchain projekt italijanskih banaka prošao tehničke testove

Italijansko bankarsko udruženje (ABI) saopštilo je da bi velike banke u zemlji mogle biti spremne da koriste tehnologiju distribuirane knjige (DLT) za sprovođenje međubankarnih poravnanja do marta iduće godine, nakon što su pilot testovi dokazali svoju sposobnost.

Taj potez dio je Spunta Project-a, programa kojim upravlja ABI Lab, udruženje za istraživanje i inovacije, stvoreno za sprovođenje DLT-a u međubankarskim procesima u zemlji.

U projekt je uključeno ukupno 18 banaka, što predstavlja 78% bankarskog sektora s obzirom na broj zaposlenih, koji koristi tehnologiju NTT Data, SIA i R3.

Postoji nada da će prelazak na blockchain rezultirati potpunom vidljivošću transakcija između banaka, dnevnim a ne mjesečnim usklađenjima i učinkovitijom komunikacijom između ugovornih strana u slučaju izuzeća.

Vijest o DLT potezu dolazi na leđima tehničkog testiranja na 200 miliona podatkovnih tačaka u 35 čvorova. Pilot je simulirao produkcijsku fazu koristeći cjelogodišnje podatke iz 200 banaka.

“Primijenjena arhitektura bila je robusna bez potrebe za pribjegavanjem određenim tehničkim rješenjima”, navodi ABI Labs. “Korištena metodologija omogućila je analizu poslovanja bankarskih grupa, i velikih i malih banaka. Test je također omogućio početnu analizu procesa vremena odgovora. Test je bio potpuno uspješan”.

Check Also

Građanski rat u Siriji i nafta – ko zarađuje od crnog zlata

Predsjednik Donald Tramp očekuje da Amerika zarađuje mjesečno milione dolara od sirijske nafte, dokle god …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *