Ovo su najveća osiguravajuća društva u jugoistočnoj Evropi

Dodajte komentar

Zavarovalnica Triglav najveći je osiguravač u regiji jugoistočne Evrope pokazuje istraživanje SEE TOP 100 portala Seenews za 2018. godinu.

Među deset najvećih osiguravača, čak četiri su slovenačka, i po jedno hrvatsko i srpsko društvo. Zavarovalnica Triglav, Zavarovalnica Sava i hrvatsko Croatia osiguranje zadržali su vodeće tri pozicije, koje su držali i 2017. godine.
Oni su na listi ispred rumskog City Insurance SA na četvrtom mjestu i još jednog slovenskog društva, Vzajemna Zdravstvena Zavarovalnica d.v.z., na petom mjestu.

Zavarovalnica Triglav ubjedljivo je najveći osiguravač sa bruto premijom u prošloj godini od 660,2 mil eura, a Zavarovalnica Sava sa 392,3 mil eura, i Croatia osiguranje d.d. sa 376,5 mil eura značajno zaostaju.

Na devetom mjestu uvrstilo se srpsko Dunav osiguranje, koje je u odnosu na 2017. godinu poboljšalo plasman za jedno mjesto. Njegova premija iznosila je u 2018. godini 233,9 miliona eura.

Najbolje rangirano bh. društvo Adriatic osiguranje d.d. Sarajevo, a zahvaljujući rastu premije od 31,75% na 33,7 miliona eura, ostvarilo je značajan napredak na ljestvici te se sa 65. probilo na 51. mjesto. Uniqa osiguranje d.d. Sarajevo je na ovoj listi 57. (pad za dva mjesta), a Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo je 59. ( pad za jednu poziciju), prenosi Indikator.ba.

Minimalni prag za ulazak na listu bio je 12,5 miliiona eura, a nisu ga uspjela preći osiguranja s Kosova i Moldavije.

Prvih 100 osiguravača zemalja jugoistočne Evrope pohvalilo se s kombinovnanom bruto zaračunatom premijom od 8,1 milijardi eura u 2018. godini, premašivši prethodni maksimum od 7,5 milijardu eura koje su članice postavile u prošlogodišnjem izdanju rang-liste.

Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija su imale najveći broj novih učesnika u ovogodišnjem rangiranju – po dva. Rang lista takođe ima po jednog novog učesnika iz Bugarske, Hrvatske i Rumunije.

Između ostalog, novoplasirani novi učesnik iz Bosne i Hercegovine Central Osiguranje d.d. Sarajevo, zauzelo je 74. mjesto sa oštrim rastom od 44,19%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *