Nakon dvije nedjelje pada, ponovno porasle cijene nafte

Cijene nafte na svjetskim tržištima protekle nedjelje su porasle više od 3,5 posto, nakon dvije nedjelje pada, što je ponajviše posljedica napada na iranski tanker zbog čega su dodatno ojačale napetosti između Irana i Saudijske Arabije.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle nedjelje porasla 3,7 posto, na 60,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,6 posto, na 54,70 dolara.

Cijele protekle nedjelje cijene su se kretale u uskom rasponu, da bi u petak skočile oko 2 posto nakon vijesti o raketnom napadu na iranski tanker u blizini saudijske luke Džede u Crvenom moru.

„Na tržištu se još dobro sjećaju napada u Saudijskoj Arabiji i naknadnih vrlo naglih promjena cijena. Kada su cijene u pitanju, uticaj (napada) ograničen je ukoliko ne mislite da će Iran uzvratiti u Hormuškom tjesnacu … Više će poduprijeti vozarine. Mogao bi tako povećati premije osiguranja (tankera)”, kaže Olivier Jakob, analitičar u kompaniji Petromatrix.

Check Also

Švajcarski planinski trezor za čuvanje bogatstva

Švajcarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svjetskim bogatašima ponuditi još jedan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *