Kajmanska ostrva otvaraju knjige i objavljuju detalje o vlasnicima firmi

Iako su dugi niz bila poznata kao poresko utočište, Kajmanska ostrva uskoro će otvoriti svoje knjige i do 2023. objaviti podatke o vlasniku svake kompanije koja tamo ima sjedište.

Kako piše “Quartz”, zakon te ostrvske zemlje biće jednak onom koji je prošle godine usvojen u Ujedinjenom Kraljevstvu i koji je u skladu s direktivama Evropske unije.

Kao veliki offshore finansijski centar, mala britanska prekomorska teritorija odigrala je uloge u nekim od najvećih korporativnih skandala 21. vijeka. Američka energetska kompanija “Enron”, poznata po jednoj od najvećih prevara u istoriji, na Kajmanskom je ostrvu, recimo, imala čak 700 registrovanih subjekata u kojima je skrivala ogromne dugove sa svojih računa. Bear Stearns i Lehman Brothers, jedni od najvećih žrtava finansijske krize iz 2008., tamo su imali milijarde dolara vrijednu toksičnu imovinu.

Tokom krize je i Citigroup smjestio papire o svojim pogrešnim ulaganjima na Kajmansko ostrvo. Kada je svaka od tih kompanija propala, svi su dugovi pali na leđa američkih poreskih obveznika.

Inače, na Kajmanskom je ostrvu 1,5 kompanija po glavi stanovnika. Poređenja radi, ostala poreska utočišta UK, Britanska djevičanska ostrva otoci imaju čak 15,7 kompanija po stanovniku, dok Bermudska ostrva imaju 0,25.

Veća transparentnost će, tvrde vođe kampanja protiv korupcije, spriječiti one koji žele da sakriju novac na ostrvu na kojem je trenutno gotovo nemoguće otkriti ko posjeduje kompaniju registrovanu na toj britanskoj teritoriji.

Check Also

Nafta brent prešla granicu od 40 dolara po barelu

Cijene nafte su danas nastavile uspon, pri čemu je brent premašio nivo od 40 dolara …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *