Praksa u Njemačkoj za studente i mlade profesionalce

Dodajte komentar

Odbor njemačke privrede za Istočnu Evropu, u saradnji sa Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fondacijom dr Zoran Đinđić, raspisao je novi konkurs za “Program stipendija njemačke privrede za zemlje Zapadnog Balkana”.

Riječ je o programu koji mladim ljudima iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Makedonije nudi plaćeno stručno usavršavanje u najpoznatijim njemačkim kompanijama, u trajanju od tri do šest mjeseci.

Pored mjesečne stipendije, program pokriva troškove smještaja, osiguranja, putovanja i kursa njemačkog jezika.

Na konkurs se do 11. novembra mogu prijaviti studenti završnih godina osnovnih, master i doktorskih studija, kao i mladi profesionalci do 29 godina, popunjavanjem aplikacije na sajtu www.stipendienprogramm.org.

Program je prvenstveno namijenjen kandidatima ekonomskih i inženjerskih struka, ali se nude i stručne prakse u arhitekturi, novinarstvu i poljoprivredi. Neophodno je da kandidat dobro poznaje engleski jezik, dok jepoznavanje njemačkog jezika je prednost.

“Program stipendija njemačke privrede mladima pruža bogato profesionalno i nezaboravno životno iskustvo. Naši stipendisti dobijaju priliku da rade u nekim od najboljnih njemačkih firmi: Commerzbank, DeutscheBank, Deutsche Telekom, Robert BoschGmbH, Allianz SE, DeutscheWelle, SAP SE. Osim toga, pruža im se mogućnost da putuju, upoznaju Njemačku i steknu nove prijatelje, što predstavlja dodatnu vrijednost Programa na koju smo svi jako ponosni,” saopšteno je iz Odbora njemačke privrede za istočnu Evropu.

Praksa počinje 1. jula naredne godine i mjesta ima za 75 najboljih kandidata iz regiona.

Za 16 godina u programu jeučestvovalopreko800 stipendista iz regiona. Jedna od njih je i Marija Lakićević iz Crne Gore, koja je dobila praksu u presitžnoj medijskoj kući Deutshe Welle, odakle prenosi svoja iskustva.

„Vidjećete kako je to raditi u multietničkoj sredini, sa ljudima iz svih krajeva svijeta; živjeti na drugom kraju Evrope i okusiti neki novi način življenja. Nakon ove prakse, više nikada nećete sebi reći da nešto “ne možete”. Biće to jak vjetar u leđa i zamajac za nove uspjehe. Saznanje da ste među malobrojnim izabranim praktikantima uliće vam nevjerovatno samopouzdanje. Neka motivaciono pismo bude vaše ogledalo: jezgrovito, efektno i sa preciznom idejom“, poručila je Marija.

Program će detaljnije biti predstavljen učetvrtak, 17. oktobrau 11huplavojsalirektorataUniverzitetaCrneGore. Svi zainteresovani mogu da prisustvuju, bez potrebe da se unaprijed prijave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *