Do kraja godine se zadužujemo još 300 miliona

Dodajte komentar

Vlada ima zakonsko pravo, shodno Zakonu o budžetu, da se do kraja godine zaduži još 392 miliona eura, ali najvjerovatnije neće u potpunosti iskoristiti tu mogućnost. Razlog je taj što najvjerovatnije neće povući planirani iznos sredstava za finansiranje autoputa. Ipak, izvršna vlast će se najvjerovatnije do kraja godine zadužiti preko 300 miliona eura.

Kako su “Danu” kazali iz Ministarstva finansija, Vlada, shodno Zakonu o budžetu, može da se zaduži još 47 miliona kroz emisiju obveznica na domaćem tržištu, zatim još 250 miliona eura uz garanciju Svjetske banke kroz emisiju obveznica na domaćem ili međunarodnom tržištu. Za potrebe autoputa u ovoj godini mogu da se zaduže 180 miliona eura, a u prva dva kvartala su povukli 85 miliona eura. Kompletan iznos vrlo vjerovatno neće povući do kraja godine.

– Prema izmjenama i dopunama Zakonu o budžetu za 2019. godinu, za potrebe obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta, otplate duga i obaveza iz prethodnog perioda, izgradnje prioritetne dionice autoputa i stvaranja rezerve, može zadužiti za iznos do 370 miliona. Od toga za finansiranje budžeta, otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda i stvaranje rezerve, u iznosu do 190 miliona, od čega je oko 143 miliona eura obezbijeđeno emisijom obveznica na domaćem tržištu, dok se u narednom periodu može očekivati zaključivanje kreditnog aranžmana u iznosu od 47 miliona eura i za potrebe izgradnje autoputa “Bar-Boljare”, u iznosu do 180 miliona. Takođe, država može, u 2019. godini, zaključiti kreditni aranžman sa finansijskim institucijama na domaćem ili međunarodnom tržištu, kroz emisiju obveznica ili državnih zapisa na međunarodnom i/ ili domaćem tržištu u iznosu do 500 miliona eura, što je realizovano 26. septembra, kao i kroz emisiju obveznica na domaćem ili međunarodnom tržištu u iznosu do 250 miliona, uz garanciju Svjetske banke (Policy Based Guarantee – PBG), kazali su “Danu” iz resora koji vodi Darko Radunović.

Do sada se, u 2019. godini, država zadužila 727 miliona eura.

(Opširnije u današnjem “Dan”-u)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *