Željeznički prevoz ima deset dana da palti pet miliona eura

Ukoliko Željeznički prevoz za deset dana ne plati 5,3 miliona eura poreskog duga, Poreska uprava će blokirati žiro račun ove kompanije.

“Početkom oktobra kod Željezničkog prevoza je preduzeta mjera prinudne naplate upozorenjem, a ukoliko obaveze ne budu izmirene u roku od deset dana pristupiće se blokodi žiro računa”, saopštili su Pobjedi iz Poreske uprave.

Ukoliko ni blokada ne da rezultat, iniciraće pokretanje stečaja.

“Kao i kod svih ostalih poreskih obveznika i kod Željezničkog prevoza Poreska uprava će Privrednom sudu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka ako u postupcima prinudne naplate ili na neki drugi način ne bude moguće naplatiti dospjeli poreski dug, o čemu će biti donijeta odluka u najskorijem periodu”, pojasnili su iz Poreske uprave.

Direktor ovog preduzeća Nenad Babić prekjuče je rekao Pobjedi da kompanija dug ne može izmiriti iz redovnih sopstvenih prihoda.

Iz PU podsjećaju da Željeznicki prevoz Podgorica u ovom momentu ima poreski dug u iznosu od 5,3 miliona eura.

“Dug je u prethodne dvije godine porastao za dva miliona eura. Poreski obveznik nije aplicirao za reprogram shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja. Poreska uprava u kontinuitetu nastoji da obezbijedi veći stepen poreske discipline kod preduzeća koji se bave željezničkom djelatnošću, bez obzira što su ista u većinskom vlasništvu države. Više puta su održavani sastanci sa rukovodstvom preduzeća Zeljeznicki prevoz, kako bi se upozorio na potrebu redovnog prijavljivanja i izmirivanja poreskih obaveza, posebno imajući u vidu činjenicu da je kod ovog obveznika evidentno kašnjenje u izmirivanju i tekućih i zaostalih obaveza. O tome su bila obaviještena ministarstva finansija i saobraćaja”, podsjetili su iz Poreske uprave.

Željeznički prevoz je, kako objašnjavaju iz Poreske uprave, na jednom od sastanaka prezentovao Plan reorganizacije i racionalizacije radnih mjesta, čijom implementacijom bi se stvorili uslovi za održivo poslovanje.

“Ali do današnjeg dana nije realizovao planirane aktivnosti niti smanjenjem broja zaposlenih niti uspostavljanjem dinamike izmirivanja dospjelih poreskih obaveza”, kazali su iz PU.

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.