Utvrdili Predlog zakona o kreditnim institucijama

Dodajte komentar

Vlada je danas, u okviru usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva sa propisima Evropske unije, utvrdila Predlog zakona o kreditnim institucijama.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Predlogom ovog zakona implementira se direktiva čiji je cilj uspostavljanje usklađenih nacionalnih propisa koji se odnose na pristup djelatnosti kreditnih institucija i investicionih društava, modalitete upravljanja tim institucijama i okvir za njihovu superviziju.

Utvrđen je i Predlog zakona o sanaciji kreditnih institucija kojim se stvaraju uslovi za uvođenje evropskog sistema sanacije koji treba da organima za sanaciju obezbijedi instrumente za dovoljno ranu i brzu intervenciju u kreditnoj instituciji koja je u problemima.

„Kako bi se obezbijedio nastavak ključnih finansijskih i ekonomskih funkcija kreditne institucije, uz istovremeno ograničavanje uticaja propadanja kreditne institucije na ekonomski i finansijski sistem na najmanju moguću mjeru i uz minimiziranje mogućnosti da troškove sanacije u krajnjem snose poreski obveznici“, precizirali su iz Vlade.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o zaštiti depozita kojim se u crnogorsko zakonodavstvo prenosi sistem zaštite depozita, uređen evropskom direktivom, čiji je cilj zaštita deponenata od posljedica nastupanja zaštićenog slučaja, odnosno posljedice stečaja kreditnih institucija, očuvanje povjerenja deponenata i doprinos stabilnosti bankarskog i ukupnog finansijskog sistema.

Utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju i likvidaciji banaka, čijim se odredbama vrši usaglašavanje sa Direktivom EU, kojom se reguliše redosljed prioriteta, tako da fizička lica, mikro, mala i srednja pravna lica treba da imaju povoljniji tretman od drugih povjerilaca.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *