Tramp tvitom uzburkao Wall Street

Akcije na Wall Streetu su značajno porasle, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp poručio da će se sastati sa kineskim vicepremijerom Lju Heom.

To je podgrijalo očekivanja da će dve zemlje uspjeti da ostvare napredak na trgovinskom frontu, ocjenjuje CNBC.

Industrijski indeks Dow Jones  je porastao za 251 poen ili 0,9 odsto, a širi S&P 500 i tehnološki Nasdaq za po 1,0 odsto.

Akcije Katerpilara, američkog proizvođača građevinske i rudarske opreme, porasle su za 2,7 odsto, što je tu kompaniju učinilo najvećim dobitnikom u okviru indeksa Dow Jones. Dionice Applea su porasle za više od jedan odsto, dok su akcije banaka Morgan Stanley, Goldman Sachsi J.P. Morgan Chase napredovale za više od 2,0 odsto pojedinačno.

Tramp je u jucerašnjem tvitu napisao:

“Veliki dan pregovora sa Kinom. Oni žele da postignu dogovor, ali da li ja želim? Sastajem se sutra sa (kineskim) vicepremijerom u Bijeloj kući”.

Evropske berze su, takođe u plusu, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Indeks Euro Stoxx 50 je ojačao za 1,01 odsto, londonski FTSE 100 za 0,63 odsto, njemački DAX za 0,80 procenata, francuski CAC 40 za 1,38 odsto, a španski IBEX 35 za 1,21 odsto.

U Aziji, japanski indeks NiKkei 225 je napredovao za 0,45 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,10 odsto.

Check Also

Luka Kotor: Smijenjena i Snežana Jonica

Direktorica administrativnog sektora Luke Kotor Snežana Jonica, smijenjena je sa mjesta sekretara tog akcionarskog društva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *