Evropske banke polako počinju da uvode ležarine za fizička lica

Dodajte komentar

Italijanska banka UniCredit planira od 2020 uvesti naknade komitentima koji imaju velike depozite, da bi pokušala da nadomjesti negativne kamatne stope Evropske centralne banke, izvještava Indikator.ba.

-Negativne stope biće uvedene klijentima s depozitima većim od 100 000 eura, izjavio je izvršni direktor Jean Pierre Mustier u intervjuu francuskom informativnom kanalu BFM. UniCredit je potvrdio planove.

Evropske banke nastoje da zaštite profitabilnost u dugotrajnom razdoblju labave monetarne politike: ECB je prošlog mjeseca smanjila svoju ključnu stopu depozita s minus 0,4 na minus 0,5 posto.

Pročitaj još: Zaoštrava se sukob oko monetarne politike Evropske centralne banke

Neke banke u eurozoni i Švajcarskoj već su najavile da će prenijeti negativne stope na pojedine klijente, uključujući UBS koja planira da naplati klijentima depozite veće od 2 miliona švajcarskih franaka ili 500.000 eura. Negativne kamatne stope već su uobičajene za korporativne klijente.

Međutim, komentari predsjednika Uprave Jean Pierre Mustiera sugerišu raširenije negativne kamate u UniCreditu, najvećoj italijanskoj banci po imovini.

Pročitaj još: Štediše trpe zbog politike negativnih kamatnih stopa

Ovog mjeseca, Mustier je pozvao ECB da poboljša “mehanizam prijenosa” kako bi se osiguralo da zajmodavci ne prenose negativne stope na klijentie, potičući ih da ulažu svoju gotovinu umjesto da je drže u banci.

-Mora postojati…poruka od regulatora, rekao je Mustier za Financial Times, sa više jasnoće o tome kako se [negativne stope] mogu prenijeti na krajnje korisnike, poput poslovnih i bogatih pojedinaca bez kažnjavanja “malog klijenta”.

Pročitaj još: Direktor UniCredit banke: Prestanimo se žaliti na negativne kamate, nađimo rješenje

Mustier je rekao BFM-u da će UniCredit ponuditi alternative klijentima pogođenim njihovim planovima, poput dopuštanja da ulažu svoj novac u novčane fondove bez plaćanja naknade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *