Dojče banka gasi 9 000 radnih mjesta samo u Njemačkoj

Dodajte komentar

Dojče banka će ukinuti 18.000 radnih mjesta širom svijeta, od čega će 9.000 biti ukinuto u Njemačkoj, navodi se u izvještaju banke.

Banka zapošljava 41.500 ljudi u Njemačkoj, i 91.700 u cijelom svijetu. To znači da će svaki peti zaposleni u ovoj bankarskoj instituciji ostati bez posla.

Najveći broj poslova Dojče Banke nalazi se na njenom matičnom tržištu (45,7 odsto), sa sjedištem u Frankfurtu, sa drugom najvećom pozicijom u Indiji (13,3 odsto).

Njemački bankarski gigant odbio je da komentariše regionalnu distribuciju smanjenja, pošto unutrašnji razgovori još nisu zaključeni, navodi se u izveštaju Bloomberga.

Ali pored Njemačke, Velika Britanija – gdje banka ima 8,7 odsto svojih poslova – takođe će biti snažno pogođena, dijelom i zbog Bregzita, navodi se u izvještaju.

Prema ranijim izjavama direktora banke, Kristijana Sevinga, proces restrukturacije bi trebao biti gotov do kraja 2021. godine.

Kroz ovakve procese, Seving pokušava da zaustavi trenutnu krizu banke. Nakon tri godine gubitaka i samo malog profita u 2018. godini, Dojče Bank bi i u 2019. godini ponovo mogla videti negativne brojke na svojim izvještajima o poslovanju.

Prema Sevingu, jezgro novostrukturirane Dojče Banke činiće takozvana Sektor korporativnih banaka, koja će biti odgovorna za srednje kompanije, porodične firme i multinacionalne kompanije.

U okviru Sektora za tržište kapitala, banka namerava da se koncentriše na zajmove, obveznice i valute, kao i na savjetodavne usluge.

Banka će se potpuno povući iz globalnog trgovanja akcijama što je rezultiralo značajnim gubicima, kaže se u saopštenju.

Banka je obračunala troškove restrukturiranja na oko 7,4 milijarde eura.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *