Balkan po konkurentnosti na začelju Evrope, Crna Gora na 73. mjestu

Dodajte komentar
Bosna i Hercegovina je država sa najmanje kompetitivnom ekonomijom u Evropi, a ostatak Balkana se takođe nalazi na začelju kontineta po kriterijumima posljednje analize koje je objavio Svjetski ekonomski forum (WEF).

Istraživanje je merilo 103 različita indikatora, koji su grupisani u kategorije efikasnosti rada institucija, finansijskog sistema i tržišta rada, infrastrukturu, uspešnost usvajanja informaciono-komunikacionih tehnologija, makroekonomske stabilnosti, veličine tržišta, zdravlja i veština zaposlenih, dinamike poslovanja i sposobnosti za stvaranje inovacija.

BiH se na 92. mestu od 141 nacionalne ekonomije koje su obuhvaćene analizom našla zbog neefikasne i netransparentne javne uprave, nestabilnih i nefleksibilnih centralnih vlasti i nekvalitetnog obrazovanja. Sa druge strane, Hrvatska je od svih država regiona najbolje plasirana, nalazi se na 63. mjestu i zabilježila je najveći skok u Evropi u odnosu na prošlogodišnju listu.

Srbija se nakon pada od sedam mesta nalazi na 72. poziciji, jedno mjesto više od Crne Gore. Albanija se nalazi na 81. mjestu, dok je Severna Makedonija na 82. U Evropi su, ne računajući BiH, lošije plasirane jedino Ukrajina i Moldavija, koje se nalaze na 85. i 86. mjestu.

Najkonkurentnija zemlja na svijetu je Singapur, koji je prvo mjesto ove godine preuzeo od Sjedinjenih Američkih Država. Istočna Azija je najkonkurentniji region na svijetu, za kojima slede Sjeverna Amerika i Evropa.

Istraživači WEF-a upozorili su da je globalni rast produktivnosti usporen i da svet nije na dobrom putu da ispuni većinu od 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija do roka koji je zacrtan za 2030. godinu, prenosi Novaekonomija.rs.

„[Analiza] pokazuje da se ne mora birati između konkurentnosti i održivosti ili između konkurentnosti i društvene kohezije. To ukazuje da postoji prostor za javne politike u kojima je moguće napraviti produktivne, energetski efikasne, inkluzivne ekonomije, a to je jedina održiva opcija napretka”, navodi se u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *