Zakon o fiskalizaciji donosi veću naplatu poreza

Dodajte komentar

Crnogorska privreda imaće benefite od sistema elektronske fiskalizacije, koji se ogledaju u mogućnosti provjere vjerodostojnosti podataka o poslovnim kooperantima i zaštiti od eventualnih zloupotreba na tržištu, saopštila je predstavnica hrvatske Poreske uprave, Marijana Vuraić Kudeljan.

Ona je na sastanku, koji su crnogorsko Ministarstvo finansija i Poreska uprava (PU) održali sa predstavnicima Privredne komore (PKCG), kazala da tokom dosadašnje sedmogodišnje primjene tog sistema u Hrvatskoj nije došlo do ozbiljnih izazova u implementaciji.

“Taj sistem je rezultirao većom naplatom svih vrsta poreza, ali i širenjem poreske osnovice i suzbijanjem značajnog dijela nelojalne konkurencije koja je poslovala u sivoj zoni”, rekla je Vuraić Kudeljan.

Iz PU je saopšteno da je sastanak održan u cilju tumačenja odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i upoznavanja privrednika sa preduslovima koje treba obezbijediti zbog blagovremene i uspješne implementacije tog zakonskog rješenja.

Vuraić Kudeljan je stručni saradnik Ministarstva finansija u izradi pravnih akata vezanih za projekat elektronske fiskalizacije.

“Tokom sastanka predstavnici PKCG imali su priliku da postave pitanja vezana za praktičnu primjenu tog zakonskog akta, kao i da iznesu nedoumice koje se odnose na tehničke zahtjeve u procesu implementacije projekta, kako bi iste bile razjašnjene i detaljno propisane podzakonskim aktima čija izrada je u toku”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva finansija i PU upoznali su članove PKCG za planom daljih aktivnosti na pripremi za početak primjene novog sistema i vremenskim okvirom za njihovu realizaciju.

Iz tih Vladinih resora su saopštili da će uložiti maksimalne napore da podzakonski akti, tehnička specifikacija i praktična uputstva obveznicima budu dostupna što prije.

“Sistem će biti pušten u produkciju kada svi tehnički zahtjevi budu uspješno i potpuno realizovani”, dodaje se u saopštenju.

Elektronska fiskalizacija podrazumijeva uspostavljanje sistema za automatsku dostavu podataka, koja će se realizovati u pozadini, obezbjeđujući nesmetan i ustaljen promet kod privrednika u skladu sa dosadašnjom poslovnom praksom.

Na sastanku je zaključeno da je bliska komunikacija i saradnja između nadležnih institucija i privrednika od ključnog značaja za uspjeh tog projekta.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *