Ukidaju se tri državna organa, osniva Agencija za investicije?

Dodajte komentar

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade Crne Gore, kao prva tačka Dnevnog reda, navodi se Predlog zakona o privatno-javnom partnerstvu sa Izvještajem sa javne rasprave…

U pitanju je strateški i sistemski zakon po kome će se u budućnosti realizovati većina krupnijih infrastrukturnih i ostalih društvenih projekata za koje postoji interesovanje privatnog sektora, a koji su istovremeno državni interes.

Podsjetimo, Nacrtom zakona, predviđeno je osnivanje Agencije za investicije. Danom upisa Agencije u Centralni registar privrednih subjekata prestaju sa radom tri institucije – Sekretarijat za razvojne projekte, Agencija Crne Gore za promociju stranih investicija (MIPA) i Komisija za koncesije.

Da li će tako biti u Predlogu, ostaje da se vidi.

Agencija će, kako piše u nacrtu propisa, preuzeti poslove, sredstva, obaveze, dokumentaciju i zaposlene Sekretarijata za razvojne projekte i Agencije Crne Gore za promociju stranih investicija.

Agencija, koja ima direktora i Upravni odbor, će pratiti realizaciju investicija, sarađivati sa javnim naručiocima i drugim nadležnim organima, davati sugestije, mišljenja i predloge javnom partneru i javnim naručiocima u vezi sa javno-privatnim partnerstvom i drugim oblicima investiranja, prenosi Portal Analitika.

Podsjetimo, Vlada je u formi nacrta, predstavila lani zakon o privatno-javnom partnerstvu, ali priča o zakonu o privatnom-javnom partnerstvu traje već sedam godina.

Kako je sve počelo

Kada je u ljeto 2012. godine, tadašnji potpredsjednik Vlade Vujica Lazović saopštio da je Vlada pripremila Nacrt Zakona o javno-privatnom partnerstvu, javnost je bila uvjerena da će se taj propis donijeti ubrzo.

“Uvjereni smo da će to biti podsticaj za veće uključivanje privatnog sektora u infrastrukturne i druge projekte i da će to zemlji donijeti korist na više načina”, rekao je Lazović na skupu o privatno-javnom partnerstvu u Privrednoj komori prije sedam godina.

Konačni Predlog zakona do danas, nikada nije ugledao svjetlo dana, a, zanimljivo, iako su postojala neslaganja na relaciji koalicioni partneri-privatni sektor – EU, ništa od toga nije procurjelo u javnosti.

Epilog je sedam godina čekanja i današnje predstavljanje konačne verzije Predloga zakona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *