Istanbul

Turska planira da privuče 75 miliona turista

Turska do 2023. godine planira da privuče preko 75 miliona turista godišnje i ostvari 65 milijardi dolara prihoda od turizma.

Uz rad na podizanju kvaliteta i održivosti, to namjerava da postigne značajnim povećanjem ulaganja u promociju, više od deset puta nego prošle godine, pokazuju ciljevi revidirane Turističke strategije za 2023. koju je Turska objavila 2007. godine.

Ciljevi su ambiciozni s obzirom da je prošle godine zemlju posjetilo oko 40 miliona turista koji su im ostavili 29,5 milijardi dolara turističkog prihoda, ali na promet u posljednjih nekoliko godina značajan uticaj je imala geopolitička situacija koja im je srezala i cijene i prihode, piše Poslovni dnevnik.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije (WTO), Turska je na šestom mjestu u svijetu po broju turista i na 14. u pogledu prihoda od turizma. Zemlja je u prvih sedam mjeseci ove godine ugostila više od 24,69 miliona stranih turista, pokazuju podaci Ministarstva kulture i turizma.

To je rast od 14,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Nova strategija se bazira na povećanju prihoda i novim tržištima. Planira se povećanje pihoda kroz rast potrošnje po turistu sa 65 prosječnih dolara dnevno u prošloj godini na 86 dolara u 2023.

Najveća novost je značajno povećanje budžeta za promociju, za što će biti zadužena nedavno osnovana Turska agencija za promociju i razvoj turizma. Iznos je već u ovoj godini povećan s 18 miliona dolara na 72 miliona dolara u ovoj godini.

Agencija će naredne godine raspolagati sa 180 miliona dolara, a do 2023. godine s čak 220 miliona dolara.

Check Also

Nećkanje oko prodaje Komercijalne banke

Ono što mnogi govore tiho, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je glasno i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *