Adria Airways već otišla na doboš

Dodajte komentar

Stečajni upravitelj Adria Airways Janez Pustatičnik objavio je danas poziv za nadmetanje za preuzimanje poslovne cjeline duštva Adria Airways. Iskaze interesovanja očekuje do 10. novembra.

“Prikupljanjem neobavezujućih ponuda želim da vidim koji je interes potencijalnih kupaca”, rekao je Pustatičnik. Prvog dana stečaja već je primio pozive zainteresiranih, dodao je, a prikupljanjem pisanih ponuda želi provjda provjeri eriti koliko su ozbiljni ponuđači prije nego što procijene imovinu.

Imovina avioprijevoznika, koji u prošlosti prodao sve avione, uključuje zemljište na kojem se nalazi upravna zgrada i pravo gradnje, trgovačka potraživanja, rezervni dijelovi za avione, oprema i dva manja stana u Ljubljani i toplicama Čateč, rekao je upravnik, prenosi Indikator.

Još nije procijenio vrijednost imovine, između ostalog jer još nema podatke iz zemljišnih knjiga. Prema preliminarnim podacima, vrijednost hipotekarnog zemljišta i prava na gradnju mogla bi biti oko pet miliona eura, a za oko milion eura je poslanih zahtjeva za plaćanje potraživanja.

Stečani upravitelj je počeo davati radnicima otkaze ugovora o radu u ponedjeljak. Kompanija je imala 523 zapsolenih prema slovenskom zakonodavstvu, a još 27 je bilo zaposleno prema švicarskom zakonu. Do sada su otkaze preuzela 480 radnika, a oni u inostanstvu primiće ih poštom, rekao je on.

Okružni sud u Kranju pokrenuo je 2. oktobra bankrot avio prevoznika koji je država 2016. prodala njemačkom finansijskom fondu 4K. Prijedlog za stečaj pokrenula je uprava društva zbog nelikvidnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *