UN u najgoroj novčanoj krizi, SAD najveći dužnik

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, upozorio je da su Ujedinjene nacije u “najgoroj novčanoj krizi” za gotovo deset godina, jer 64 od 193 članice nijesu platile godišnje doprinose, uključujući Sjedinjene Države koje obično najviše doprinose.

Guterešov portparol Stefan Dižarik, rekao je da je generalni sekretar pisao svim članicama rekavši da “organizacija rizikuje da potroši svoje likvidne rezerve do kraja mjeseca i propusti u plaćanju osoblja i dobavljača”.

Do kraja septembra, rekao je Dižarik, zemlje članice su platile samo 70 odsto ukupne procjene za redovni budžet, dok su u isto vreme prošle godine uplatile 78 odsto.

Po UN, 129 zemalja je do utorka uplatilo 1,99 milijardi dolara za operativni budžet SAD-a za 2019. godinu. Saopšteno je da za ovu godinu duguju 1,386 milijardi dolara.

Pored Sjedinjenih Država, nijesu platili Brazil, Iran, Izrael, Meksiko, Južna Koreja, Saudijska Arabija i Urugvaj.

Zbog kalendara američkog budžeta, Vašington obično plaća u oktobru. Po podacima UN, Sjedinjene Države duguju 674 miliona dolara za redovni budžet za 2019. godinu i 381 milion dolara za prethodne redovne budžete.

Sjedinjene Države kasne s plaćanjem za odvojeni budžet za dugotrajne mirovne operacije UN. Po tom osnovu SAD duguju 255 miliona dolara za mirovne misije koje su završene i dvije milijarde dolara za aktivne mirovne misije, navode UN.

Dižarik je rekao da su mjere Sekretarijata UN uvedene početkom ove godine radi usklađivanja rashoda s prilivom novca, spriječile “velike poremećaje”, ali da “više nijesu dovoljne”.

Budući da bi se Sekretarijat UN mogao suočiti s nemogućnošću isplate plata i plaćanja računa prije kraja novembra, Dižarik je rekao da je generalni sekretar zatražio hitne mjere, uključujući dalje smanjenje službenih putovanja i odlaganje narudžbi robe i usluga.

Pored toga, rekao je Dižarik, skupovi planirani poslije radnog vremena se otkazuju, a konferencije i drugi sastanci će se možda odložiti ili njihov obim “prilagoditi”.

Generalni sekretar je naglasio da je priliv novca problem koji se ponavlja i da su UN primorane da “prioritetno” rade na onome za šta ima novca, što ugrožava njihove mandatne obaveze “prema ljudima kojima služimo”, rekao je Dižarik.

“Stoga generalni sekretar traži od država članica da bez daljeg odlaganja riješe strukturna pitanja koja su u osnovi ove godišnje krize”, rekao je Dižarik.

Check Also

Wizz Air uvodi nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja

Niskotarifni avio-prevoznik Wizz Air uvešće nove letove iz Beograda, Tuzle i Skoplja do Salcburga od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *