Ozvaničen početak radova na autoputu Beograd-Sarajevo

Polaganjem kamena-temeljca u Sremskoj Rači ozvaničen je početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo.

Temeljac su simbolično postavilo predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Turske Redžep Tajip Erdoan, te članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Autoput će se graditi kao prsten u dva pravca Kuzmin-Sremska Rača /granica sa BiH/-Bijeljina, te Požega-Kotroman /granica sa BiH/-Višegrad.

Početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo svečano je ozvaničen 10 mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica saobraćajnice, u koju će biti uloženo 250 miliona evra.

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, ovaj auto-put gradiće se u dva pravca Bijeljina-Sremska Rača /granica sa BiH/-Kuzmin dužine oko 18 kilometara i Požega-Kotroman /granica sa BiH/ dužine oko 60 kilometara.

Za pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin predviđeno je 225 miliona evra, a za za dionicu Požega-Kotroman 25 miliona evra. Projekat će se finansirati iz zajma turske Eksim banke i budžeta Srbije.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici autoputa Kuzmin-Sremska Rača, počeli su krajem avgusta. Dionica je projektovana kao klasičan autoputni profil sa dvije vozne i jednom zaustavnom trakom za svaki smijer vožnje i srednjim razdjelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas.

Prema podacima “Puteva Srbije”, ukupna dužina mosta preko Save kod Sremske Rače iznosiće 1.310 metara, a most će se sastojati od prilaznih betonskih konstrukcija na lijevoj i desnoj obali, dužine 530 i 450 metara, i čelične konstrukcije nad rijekom dužine 330 metara.

Dionica autoputa od Kuzmina do Sremske Rače projektuje se kao dio budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini.

Dionica autoputa Požega-Užice-Kotroman /granica sa BiH/ sa Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora se povezuje u Pojatama sa Koridorom 10.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je ranije da je za autoput Beograd-Sarajevo između Srbije i BiH važno što će postojati zajednički granični prelazi.

Dionica Sremska Rača-Kuzmin biće završena za dvije i po godine zbog mosta koji se gradi i koji je najzahtjevniji dio te dionice, a krajem sljedeće godine očekuje se završetak projektne dokumentacije za dionicu Požega-Kotroman.

To znači da krajem 2020, odnosno realnije početkom 2021. godine počinju radovi i na tom drugom prstenu auto-puta Srbija-BiH.

Check Also

Analiza poslovanja kompanija koje čine sastav indeksa MNSE10 na kraju III kvartala 2019. godine

Montenegroberza AD Podgorica je na osnovu devetomjesečnih finansijskih iskaza emitenata za 2019. godinu, odradila analizu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *