Dau Džons indeks potonuo preko 200 poena

Akcije na Volstritu su oštro pale, jer je izblijedeo optimizam investitora u pogledu predstojećih američko-kineskih trgovinskih pregovora.

Industrijski indeks Dau Džons je pao za 243 poena ili 0,9 odsto, dok su širi S&P 500 i tehnološki Nasdak potonuli za po 1,1 odsto, prenosi CNBC.

Akcije banaka su takođe u padu, a sunovratile su se i dionice velikih tehnoloških kompanija, poput Fejsbuka, Amazona, Epla i Alfabeta.

Kineski list “Saut Čajna Morning Post” je prenio da je Kina ublažila svoja očekivanja uoči trgovinskih pregovora sa SAD, i da kineski vicepremijer Lju He, koji će predvoditi delegaciju, neće nositi titulu “specijalnog izaslanika”, što sugeriše da nije dobio nikakve konkretne instrukcije od kineskog predsednika Si Ðinpinga.

SAD su, s druge strane, proširile svoju “crnu listu”, dodavši na nju 28 kineskih državnih i privatnih organizacija i kompanija zbog njihove navodne povezanosti s nasiljem nad etničkim Ujgurima u kineskoj provinciji Sinkjang sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Evropske berze su, takođe, u padu. Indeks Euro Stodždž 50 je pao za 0,88 odsto, londonski FTSE 100 za 0,42 odsto, njemački DAKS za 0,85 procenata, francuski KAK 40 za 0,94 odsto, a španski IBEKS 35 za 0,98 odsto, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

U Aziji, japanski indeks Nikei 225 je ojačao za 0,99 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,28 procenata.

Check Also

CBCG: Stopa pada BDP-a u ovoj godini mogla bi iznositi oko 17%

Savjet Centralne banke Crne Gore danas je razmatrao i usvojio Izvještaj o poslovanju i provođenju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *