Bankari se ne protive strožijim uslovima za gotovinske kredite, sporan je rok

Dodajte komentar

Udruženje banaka (UBCG) uputiće Savjetu Centralne banke (CBCG) dopis kojim će tražiti da se za narednu godinu odlože nove oštrije mjere za odobravanje gotovinskih kredita građanima, koje će značiti da banke klijentima traže kvalitetnija sredstva za obezbjeđenje tog kredita u odnosu na važeća.

To je, saznaju “Vijesti” nezvanično, dogovoreno juče na sastanku koji je UBCG imao sa direktorom sektora za kontrolu banaka u CBCG Dejanom Vujačićem.

“Vijestima” su kazali izvori sa sastanka da su bankari saopštili Vujačiću da se oni ne protive planiranim mjerama za ograničenje gotovinskih kredita građanima, ali da im je rok za njihovu primjenu (15. novembar ove godine) problematičan.

Mjerama CBCG, piše u nacrtu odluke, biće definisano da banka nekom građaninu može odobriti gotovinski kredit sa rokom otplate dužim od osam godina, samo ako je kredit u potpunosti obezbijeđen hipotekom na nepokretnostima ili fiducijom (instrument osiguranja koji je sličan hipoteci, samo što kod fiducije banka preuzima vlasništvo nad predmetom kreditiranja, a kod hipoteke zadržava pravo vlasništva nad imovinom), zatim zalogom na pokretnim stvarima ili finansijskim instrumentima koji se priznaju kao finansijski kolateral ili garancijom. Uz to, banke koje imaju ukupni iznos gotovinskih kredita odobrenih građanima sa preostalim rokom otplate dužim od šest godina veći od 50 odsto sopstvenih sredstava, ne mogu da odobravaju kredite sa rokom otplate dužim od šest godina, osim kredita obezbijeđenih kolateralom koji će se tražiti za gotovinske kredite sa rokom otplate dužim od osam godina.

Prema podacima sa sajtova crnogorskih banaka, gotovinski krediti mogu se dobiti u iznosu i do 30.000 eura sa periodom otplate do 10 godina.

“Traženo je odlaganje roka kako bi se bankarski budžeti mogli prilagoditi. Nekim bankama su to glavni proizvodi i trebalo bi tražiti zamjenu za njih. Ovim mjerama bi bilo pogođeno, kako je objasnio Vujačić, pet sistemskih banaka, tri pogotovo, dok manje banke ne bi imale veliku štetu. Predloženo je da mjere budu jedinstvene za sve banke. To iz razloga da se ne desi situacija da neka banka može da odobri kredit na šest godina, a neka na osam godina, jer bi u tom slučaju i klijenti išli gdje su im povoljniji uslovi i tako bi neke banke gubile svoje klijente. Bio je predlog da se nađemo na rok od sedam godina”, ispričali su “Vijestima” učesnici sastanka.

Vujačić je kazao da situacija nije alarmantna, ali da moraju da djeluju preventivno. On je predložio bankarima da svoje predloge stave na papir i da ih upute Savjetu CBCG da se o njima izjasni.

“Vujačić je kazao da bi ovo bile privremene mjere na period od dvije godine”, kazali su izvori “Vijesti”.

Gotovinski krediti su duže vrijeme jedan od najtraženijih bankarskih proizvoda koji građani podižu za razne potrebe i za koje nije potrebna obimna dokumentacija, već se mogu odobriti i za nekoliko dana. Od dokumentacije je dovoljna, uz prijavu za kredit, administrativna zabrana na platu i mjenica. Uz to, ubuduće će za te kredite građani morati da prilože hipoteku na nepokretnost, zalog na pokretnim stvarima, garanciju…

Krediti fizičkim licima (stanovništvo, kreditne kartice i preduzetnici) iznose 1,3 milijarde, odnosno 43 odsto kreditnog portfolija banaka. Ukupno odobreni gotovinski nenamjenski krediti stanovništvu iznose 678,5 miliona eura.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *