Trump zaprijetio Turskoj uništenjem ekonomije ako napadne Kurde

Američki predsjednik Donald Trump uputio je u ponedjeljak oštro upozorenje Turskoj, prijeteći da će uništiti njenu ekonomiju ako Ankara “ode predaleko” poduzimajući vojni udar u Siriji, iako je prethodno sam američki čelnik otvorio vrata turskom napadu na američke saveznike Kurde.

Trump je zaprijetio da će “potpuno uništiti i izbrisati tursku ekonomiju” ako turska vojska poduzme akciju u Siriji koju će smatrati kao “prekoračenje granice”, nakon njegove odluke u nedjelju da povuče američke snage iz sjeveroistočne Sirije, prenosi SEEbiz.

Povlačenje američke vojske ostaviće ranjivim kurdske snage u Siriji, koje su već dugo u savezništvu s Washingtonom, na mogući vojni napad Turske, koja ih naziva teroristima.

Trumpove oštre riječi usmjerene su prvenstveno na smirivanje američkih kritičara, koji ga optužuju da je povlačenjem američkih snaga ostavio na cjedilu kurdske saveznike.

Vodeći zastupnici predstavničkog doma i senata američkog Kongresa iz redova demokrata i republikanaca osudili su Trumpovu odluku o povlačenju snaga iz Sirije, a kritizirali su ga čak i neki od najvjernijih republikanskih pristalica, poput senatora Lindseya Grahama, koji je Fox Newsu rekao da “nikada nije bilo u interesu nacionalne sigurnosti napuštanje saveznika koji su nam pomagali u borbi protiv IS-a”.

“Kao što sam prije iznio i samo ponavljam – ako Turska učini nešto što smatram da je izvan granica, potpuno ću uništiti tursku ekonomiju (to sam već radio)”, poručio je Trump u jednom od tvitova.

Kasnije u Bijeloj kući Trump je izjavio da je u telefonskom razgovoru upozorio turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da Turska rizikuje “krajnje desetkovanu ekonomiju” ako se u Siriji ponaša na način “koji nije human”.

Check Also

Kineska centralna banka najavljuje nve ekonomske podsticaje

Kineska centralna banka će preduzeti dalje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *