Samsung očekuje veliki pad profita

“Samsung elektroniks” saopštio je danas da očekuje smanjenje operativnog profita u trećem kvartalu za više od 50 odsto usljed pada globalnog tržišta čipova.

Prognozirani operativni profit u periodu od jula do septembra je 6,4 milijardi dolara, što je manje za 56,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je najveći svjetski proizvođač pametnih telefona i memorijskih čipova.

Ovo će biti četvrti uzastopni kvartal u kojem južnokorejski tehnološki gigant bilježi pad profita usljed pada cijena poluprovodnika i slabije potražnje za njegovim mobilnim uređajima, prenio je AFP.

“Samsung” neće saopštiti podatke o neto profitu i poslovnju po sektorima dok ne bude objavljen završni izvještaj o zaradi, koji se očekuje kasnije ovog mjeseca.

“Samsungove” akcije oslabile su danas za 2,4 odsto na berzi u Seulu jer je prognoza o operativnom profitu sumornija o očekivane.

“Samsung elektroniks” je dio “Samsung grupe”, najvećeg konglomerata pod porodičnom kontrolom u Južnoj Koreji, koji dominira poslovima u jedanaestoj svjetskoj ekonomiji. Ovaj gigant ima ključni značaj za ekonomsko zdravlje Južne Koreje.

Check Also

Osiguravajuća Grupa Sava kupila NLB Vita d.d

Osiguravajuća Grupa Sava je postala stoprocentni vlasnik životnog osiguravajućeg društva NLB Vita d.d., pošto su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *