American Express kartice u Hrvatskoj biće zamijenjene Visom

Svi korisnici American Expressa u Hrvatskoj do kraja ove godine mogu koristiti svoje kartice, nakon čega će biti zamijenjene Visom.

“PBZ Card bio je izdavač kartica American Express u Hrvatskoj, koje se mogu koristiti do kraja ove godine. U skladu s odlukom kompanije American Express o napuštanju licencnog modela poslovanja u zemljama EU-a, PBZ Card više ne izdaje kartice American Express niti je u mogućnosti svojim korisnicima osigurati karticu American Express drugog izdavača izvan RH”, pojasnili su iz PBZ-a za Tportal.

Ako neki korisnik i dalje želi karticu American Express, može je zatražiti direktno od kompanije American Express u zemlji u kojoj American Express izdaje kartice osobama iz drugih zemalja.

Povlačenje licencnog modela American Expressa odnosi se na tržište Evropske unije, ali ne i Bosne i Hercegovine i izdavača American Express kartica u BiH.

Prema podacima Centralne banke BiH, u Bosni i Hercegovini je na kraju 2018. godine bilo 7.123 American Express kartica i najmanje su zastupljene među svim kartičnim brendovima.

Tržišni udio American Expressa je u BiH svega 0,3 posto.

Check Also

Venecuela nudi Rusiji najveće zalihe nafte na svijetu za otpis dugova?

Vlada Venecuele se priprema da preda cjelokupnu kontrolu nad državnom nafrnom industrijom ruskom energetskom gigantu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *