Slabljenje globalne ekonomije – Indeksi tri nedjelje u padu

Dodajte komentar

Na sjvetskim berzama cijene dionica pale su prošle nedjelje, treću za redom, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekomomija i otvaranja novog trgovinskog sukoba izmedju SAD i EU, prenosi SEEbiz.

Na Volstritu je indeks Dow Jones prošle nedjelje oslabio 0,9 odsto, na 26.573 bodova, dok je indeks S&P 500 pao 0,3 odsto, na 2.952 boda.

Pad ova dva indeksa treću nedelju za redom posljedica je slabih podataka iz američke ekonomije, koji su, kako se navodi, izazvali strahovanja ulagača od usporavanja rasta i recesije.

S druge strane, Nasdak indeks ojačao je 0,5 odsto, na 7.982 boda.

Institut za upravljanje nabavkom (ISM) objavio je da je indeks aktivnosti u uslužnom sektoru SAD u septembru pao na 52,6 bodova, najniži nivo od polovine 2016. godine, dok je proizvodna aktivnost pala na najniži nivo u posljednjih 10 godina.

Zbog toga su u utorak i srijedu cijene dionica pale oko tri odsto.

Međutim, krajem nedelje tržište se oporavilo jer su ojačale špekulacije o daljnjem smanjenju ključnih kamatnih stopa američke centralne banke.

Nakon slabih ekonomskih pokazatelja, trgovci na tržištu novca sada procjenjuju da izgledi za smanjenje kamata Feda u oktobru iznose oko 77,5 posto, dok su još početkom nedjelje iznosili 40 odsto.

“Slabost pokazatelja, posebno iz neproizvodnog sektora, mogla bi da podstakne Fed na smanjenje kamata treći put ove godine”, kaže direktorka u firmi “Bokeh Capital Partners” Kim Forest.

Ulagači se nadaju da bi, osim u oktobru, Fed mogao da smanji kamate još jednom do kraja godine, četvrti put u ovoj godini, prenosi Tanjug.

“Na kritičnoj smo tački. Usporava se rast globalne ekonomije, kao i američke, zbog trgovinskih sukoba i nesigurnosti po pitanju trgovinske politike. Ali, tržište voli jeftin novac, a kada ga dobije, tada poraste”, rekao je direktor u firmi “EventShares” Ben Filips.

Podršku tržištu pružio je i solidan izvještaj o zapošljavanju u SAD.

U septrembru je broj zaposlenih porastao za 136.000, to je, doduše, nešto manji rast nego što su analiticari očekivali, ali veći nego mjesec dana prije, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 odsto, najniži nivo u 50 godina.

Ti podaci ublažili su strahovanja ulagača od oštrog usporavanja rasta američke ekonomije, dok je podatak da je prosječna satnica u septembru stagnirala u odnosu na avgust odagnao zabrinutosti u vezi sa jačanjem inflacije.

S druge strane, tržišta su bila pod pritiskom zbog istrage o mogućem opozivu predsjednika SAD Donalda Trampa, ali i zbog trgovinskog sukoba između SAD i Kine, kao i SAD i Evropske unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *