Osnovana Balkanska vinska mreža: Promocija Balkana kao vinske regije

Dodajte komentar

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, u Skoplju je i službeno uspostavljena Balkanska vinska mreža.

Inicijator nove mreže regionalne saradnje je udruženje “Vina Makedonije”, a zajedno s organizacijama: Wine Q Center of Serbia iz Srbije, Udruženje Salon žilavke Bosna i Hercegovina i i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu, i druge vinske asocijacije iz zemalja zapadnog Balkana koje sprovode projekt “Vino kao most za povezivanje zemalja zapadnog Balkana”.

Nova mreža regionalne saradnje, koja će djelovati na području povezivanja i promovisanja vina balkanskih zemalja, održala je danas svoju prvu regionalnu konferenciju na kojoj je usvojen akcijski plan djelovanja, a koji će se početi provoditi početkom sljedeće godine.

Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i sommeliera potpisalo je memorandum o saradnji.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici strukovnih udruženja iz nekoliko zemalja regije – Grčke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske i Rumunije, koji su dobili službeni poziv za pridruživanje mreži s kojom će Balkan Wine Network sarađivati ​​u budućnosti.

Jedan od glavnih zadataka Balkanske vinske mreže je promocija lokalnih autohtonih vinskih sorti, kao i vina proizvedenih u regiji, pridonoseći tako da Balkan kao vinska regija dobije pravo mjesto među drugim svjetski poznatim vinskim regijama.

Osnivači vinske mreže došli su do zaključka da su vina Balkana zanimljiva svjetskoj javnosti, tako da zajednički nastup kao regionalne vinske destinacije ima puno bolju perspektivu nego nastup svakog ponaosob.

Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže finansijski je potpomognuo Fond Zapadni Balkan koji su osnovale vlade Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, kao dio svojih napora za promovisanje regionalne saradnje i integracije zemalja regije u Evropsku uniju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *