Najveći dok iz Brodogradilišta bijela – nama nije valjao, zasijao u Litvaniji

Dodajte komentar

Od avgusta 2017. godine navikavamo se na novu vizuru Bijele, bez dokova i brodova. S tugom su ispraćeni i veliki i mali dok, a onda je vrijeme učinilo svoje pa je većina navikla na novi izgled ovog mjesta, a mnogi su i zaboravili veliki dok na kome su punih 40 godina u Jadranskom brodogradilištu Bijela remontovani brodovi iz cijelog svijeta.

Podsjetićemo, ovaj gigant prodat je 2016. godine litvanskoj kompaniji „AB Vakaru Laivu Gamykla“ za 11 miliona eura, a Bijelu je napustio 5. avgusta naredne godine.

Složenu operaciju ukrcaja na specijalni holandski brod za prevoz teških tereta “Dockwise Vanguard” prije dvije godine sa tugom su pratili ne samo nekadašnji radnici ovog preduzeća nego i mještani, prenosi BokaNews.

Da ima i onih koji prate i dalje “sudbinu” bjelskog doka uvjerili smo se nedavno jer je na FB stranici Bijela i Bijeljani objavljen tekst preuzet sa stranice “The Western Shipyard Group” odnosno najveće brodsko-inženjerske kompanije u Litvaniji, gdje je dok opet zasijao u punom sjaju.

-Sa zadovoljstvom možemo da objavimo da je najveći plutajući dok u Baltičkim državama konačno modernizovan i doveden u Klaipedu. Gigant, dug 235 i širok 45 m, vezan je na pristaništu kompanije “Zapadno Baltičko brodogradilište”, gdje čeka završetak razvoja infrastrukture u zalivu Malku – navedeno je na stranici kompanije iz koje poručuju i da će veliki dok „postati glavni generator ulaganja, otvarajući prilike ne samo za nekoliko stotina novih radnih mesta, već i za novu dodanu vrijednost za klijente grupe kompanija, samu kompaniju, luku Klaipeda, grad i Litvaniju u cijelini”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *