Kina zlatnim rezervama dodala još 100 tona

Kina je uvećala zlatne rezerve za više od 100 tona otkako je u decembru prošle godine obnovila kupovinu tog plemenitog metala, javlja njujorška agencija “Blumberg”.

Narodna banka Kine je i prošlog mjeseca kupila veće količine zlata, što je zlatne rezerve podiglo na 62,64 miliona unci u septembru sa 62,45 miliona u avgustu, pokazuju podaci objavljeni na zvaničnom sajtu banke.

Ako se posmatra u tonama, posljednji priliv jednak je količini od 5,9 tona, koji je uslijedio nakon povećanja rezervi za 99,8 tona tokom prethodnih osam mjeseci.

Cijena zlata je u septembru dostigla najviši nivo u više od šest godina, jer su sporiji privredni rast, trgovinski ratovi SAD-a i smanjenje kamatnih stopa, podstakli tražnju investitora.

Povećana kupovina zlata centralnih banaka takodje je dala podstrek cijenama, budući da su centralne banke Kine i Rusije “nagomilale” značajne količine zlata u nastojanju da diverzifikuju svoje rezerve, navodi njujorška agencija.

Cijena zlata na spot tržištu porasla je danas za 0,2 odsto na 1.510,27 dolara za uncu, a od početka godine je porasla za 18 odsto.

Banke “Goldman Saks” i BNP Pariba očekuju da će cena tog plemenitog metala dostići čak 1.600 dolara za uncu u narednim mjesecima.

Check Also

Eurofond: Solana nije državna imovina

S obzirom na to da Opština Ulcinj kreće u preuzimanje privatne imovine – Solane “Bajo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *