Kako se najvrijedniji tehnološki startap u SAD našao pred bankrotom za samo 6 nedjelja

Dodajte komentar

Prije samo šest nedjelja, coworking div WeWork bio je najvredniji tehnološki startap u SAD-u. Potom je podnio svoju S-1 registraciju za početnu javnu ponudu dionica, otkrivajući pri tom mnoštvo sukoba interesa i lošeg upravljanja od strane njenog ekscentričnog suosnivača, Adama Nojmana.

Investitori i analitičari, nakon što su vidjeli da je startap Theranos bio prevara i kako se Uber bori s poslovanjem, nisu dopustili drugom vizionarskom preduzetniku da im navuče vunu preko očiju, piše Poslovni dnevnik.

Nojmanovi IPO snovi o pumpanju vrijednosti kompanije do 100 milijardi dolara srušili su se, a on je svrgnut s mjesta predsjednika uprave. Analitičari se pitaju može li WeWork da izbjegne bankrot?

Umjesto biliona i „mijenjanja svijeta“ – propast

Svojom stratosferskom procjenom od 47 milijardi dolara i prividno ambicioznim suosnivačem i glavnim direktorom, Adamom Nojmanom – njegov cilj nije bio samo da zaradi novac ili da iznajmljuje kancelarijski prostor, več da „promijeni svijet“, WeWork je postao sjajan simbol Silicijumske doline, bezgranične hrabrosti za koju ne vrijede zakoni ekonomije.

Međutim, nakon prijave za IPO izbio je pakao. Medijski naslovi govorili su o Nojmanovom lošem upravljanju i bizarnom ponašanju.

U roku od 33 dana ponuda je poništena, procjena WeWorka pala je za 70% ili više, a Nojman, koji je vjerovao da će postati prvi čovjek vrijedan bilion dolara, svrgnut je s mjesta CEO-a.

Četrdesetogodišnji CEO ugrozio je 12.500 zaposlenih koje ima kompanija. Otkrilo se da je u sukobu interesa jer je za kompaniju dobijao zajmove koje je koristio za svoj raskošni život.

Jedan, za 362 miliona dolara, povezan je s ranim testiranjem opcija dionica. Imao je kreditnu liniju vrijednu 500 miliona dolara osiguranu svojim dionicama.

Možda najviše zabrinjavajući sukob interesa je što je kupio prava na zaštitni znak kompanije ‘We’ preko holding kompanije, a WeWork mu je platio 5,9 miliona dolara da ga licencira.

Otkriveno je više takvih stvari vezano i za druge zaposlene u vrhu ove kompanije.

Ipak, možda je za kompaniju bio najpogubniji njen poslovni model

Nad glavom je visilo 47 milijardi dolara budućih plaćanja zakupa vlasnicima zgrada, a istovremeno je ostvaren prihod od samo četiri milijarde dolara. Na svaki dolar koji je zarađen potrošena su dva.

U prvoj polovini ove godine gubici su porasli na 904 miliona dolara čak i kad se prihod udvostručio na 1,54 milijarde dolara.

Uprkos tome što je Nojman rekao da će doći do promjena u upravi te da će vratiti novac koji mu je isplaćen za ime ‘We’, negativne medijske analize o kontroverzama i vrednosti kompanije nastavile su svakodnevno da se objavljuju.

Smjena i korak do bankrota

Umjesto da krene na najavljenu turneju prezentacije kompanije WeWork je objavio da odlaže izlistavanje dionica budući da su investitori odustali ili prepolovili svoje uloge.

Onda je odjeknula druga medijska bomba.

Wall Street Journal je objavio članak u kojem je detaljno opisana Nojmanovu česta upotreba marihuane i sklonost tekili. Opisano je kako je u kabini aviona za Izrael kojim je putovao preduzetnik nađena marihuana.

Članak je bio prekretnica u tome kako su ga ulagači i zaposleni doživljavali, a jedan od najvećih najavljenih investitora SoftBank, kao i drugi zatražili su promjenu vođstva kompanije.

To se i dogodilo.

Business Insider je popričao s dvadesetak zaposlenih WeWorka koji su otkrili detalje o raskošnim i ludim zabavama u kompaniji koje su uključivale razuzdanost i nastupe poznatih bendova, a jedan put i dovođenje tigra na sastanak sa Saudijcima.

Zaposleni su otkrili i da je Nojman često postavljao prijatelje i porodicu, bez mnogo iskustva na određene pozicije u kompaniji.

Kompanija je počela pregovore o refinansiranju dugova, a Economist se prije dva dana javno zapitao može li se išta učiniti da se zaustavi klizanje „WeWork-a prema mogućem bankrotu“.

Izvor: Poslovni dnevnik

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *