Holanđani uvode samovozeće vozove kao rješenje za gužve

Da bi bolje iskoristile postojeće kapacitete za prevoz što većeg broja putnika, Željeznice Holandije (NS) od ove godine počinju testiranje vozova bez mašinista, prenijela je holandska televizija RTL.

Probna vožnja vršiće se na relaciji Lelistat – Zvole, a pilikom testiranja vozovi neće prevoziti putnike. Kompjuter koji će biti ugrađen u lokomotivu preuzeće najveći dio posla, ali će mašinista, koji će i dalje biti prisutan u vozu, pratiti vožnju i po potrebi reagovati.

Predstavnici Sindikata Željezničara Holandije nedavno su bili u posjeti željeznici Velike Britanije da bi vidjeli kako rade samovozeći vozovi i, prema riječima jednog od njih, “relativno su zadovoljni”.

Prema proračunima Željeznice, uz trenutni rast broja putnika maksimalni kapacitet biće premašen već 2027. godine, ranije nego što je očekivano.

Željeznice Holandije radnim danom u prosjeku prevezu 1,3 miliona putnika. Kako se navodi, na relaciji izmedju Ajndhovena, Utrehta i Amsterdama vozovi idu na svakih deset minuta.

Na nekim linijama sa velikim brojem putnika vozovi već sada ne mogu biti produženi dodatnim vagonima, između ostalog i zato što su stanični peroni za to prekratki.

Check Also

Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi tu oblast …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *