Elon Musk će za šest mjeseci povesti stotinu ljudi na Mjesec, pa onda i na Mars

Dodajte komentar

Elon Musk, vlasnik kompanije SpaceX i najveći svemirski vizionar današnjice, objavio je nedavno pojedinosti o svemirskoj letjelici Starship koja bi ljude trebalo da odvede odvesti na Mars.

– Svemirska letjelica Starship može letjeti i prema drugim mjestima Sunčevog sistema te će se moći koristiti više puta – rekao je Musk na predstavljanju pojedinosti o svom ambicioznom projektu u mjestu Boca Chica u Teksasu gdje kompanija SpaceX gradi svoju svemirsku luku.

Riječ je o svemirskoj letjelici koja bi prema, Muskovoj najavi, mogla prevesti i do 100 ljudi, najprije do Mjeseca, a zatim i do Marsa. Prototip Starshipa, koji je Musk predstavio, izrađen je od sjajnog, nerđajućeg čelika i jako podsjeća na svemirske brodove s naslovnica naučno-fantastičnih romana iz sredine 1950-ih. Starship će se lansirati u orbitu pomoću golemog raketnog sistema Super Heavy koji je opremljen s nekoliko desetina manjih raketnih motora Raptor.

– Musk je predstavio prvi prototip u stvarnoj veličini Starshipa. Visok je 50 metara i obim mu je devet metara. Prazan ima masu od oko 200 tona. To će ujedno biti i drugi stepen divovske rakete-nosača. Sve zajedno biće to najveći i najmoćniji raketni sistem u istoriji. Ukupna visina sistema bit će 118 metara i ukupna masa s gorivom preko četiri hiljade tona. I prvi stepen , Super Heavy, i Starship moći će se višestruko koristiti – pojasnio je za Jutarnji list Ante Radonić, poznati popularizator svemirskih letova.

Može li Starship iduće godine poletjeti u orbitu?

– Ovo će zvučati potpuno ludo, ali mislim da želimo doći u orbitu za manje od šest mjeseci – rekao je Elon Musk u Teksasu.

To je podstaklo rasprave: mnogi smatraju da je Musk u svojim planovima pretjerano optimističan.

– Ako mu sve bude išlo glatko, moguće je da iduće godine pošalje Starship u orbitu. Ali ako se jave problemi u razvoju sistema, to se može odgađati koju godinu. Pitanje je dokad će uspjeti da sagrade prvi stepen rakete-nosača koji će biti visok 68 metara i imaće devet metara u obimu. Pitanje je hoće li uspjeti da spreme taj prvi stupanj tokom sljedeće godine. Dok ne sastavi taj prvi stepen, neće moći lansirati kompletan Starship u orbitu – smatra Ante Radonić.

Izvor: Jutarnji dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *