Na Montenegroberzi 48 transakcija, prodate akcije vrijedne 178,22 hiljade eura

Dodajte komentar

Znatno manji promet obilježio je ovu sedmicu na Montenegroberzi. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MHCE10, ojačao je 0,9 odsto na 804,56 poena, a MOHEX blago na 11.288,73 boda.

Promet je iznosio 178,22 hiljade i bio čak 308 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 48 transakcija, a najveći udio u prometu imale su državne obveznice, i to 40,7 odsto, prenijela je juče agencija Mina biznis.

Obveznicama je ove sedmice trgovano za 72,55 hiljada eura. Podaci Ministarstva finansija pokazali su ove sedmice da je deficit budžeta za sedam mjeseci ove godine iznosio 69,6 miliona eura.

Samo u julu deficit Vlade iznosio je 6,3 miliona eura. Prihodi budžeta su od januara do jula iznosil i 998,1 mi lion, dok su rashodi bili 1,07 milijardi eura. Rasle su ove sedmice akcije Barske plovidbe 18,2 odsto na 65 centi i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 8,3 odsto na 65 centi. Jačale su i dionice Instituta “Simo Mi lošević 1,8 odsto na 28,5 eura, a Elektroprivrede (EPCG) 1,7 odsto na 3,67 eura. Pale su akcije Plantaža 3,6 odsto na 10,8 centi, Jugopetrola 1,5 odsto na 11,53 eura i Solane “Bajo Sekulić blago na 1,9 eura.

Dionica Crnogorskog telekoma ostala je na prošlosedmičnih 1,5 eura. Vrijednosti nijesu mijenjale ni akcije Port of Adrie i Luke Bar, na su se zadržale na 13,4 centa, odnosno 23 centa.

Akcije Trenda ostale na istom nivou

Dionica Trenda zadržala se na prošlosedmičnih 4,91 cent.

Promet na MTP ME tržištu, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, iznosio je 18,08 hiljada eura. Montenegroberza je obavila redovnu reviziju berzanskog indeksa MHCE10 čiji je sastav ostao nepromijenjen, dok je u strukturu MONEH-a ušlo pet novih kompanija, a izašle dvije. U sastavu MHCE10, vodećeg indeksa Montenegroberze, koji precizno mjeri kretanje cijena najreprezentativnijih akcija na berzanskom i slobodnom tržištu, i dalje se nalaze Jugopetrol, EPCG, Crnogorski telekom, CGES, Plantaže, Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera, Luka Bar, Port of Adria, Zetatrans i Institut “Simo Milošević”.

U MONEH, koji je opšti indeks Montenegroberze, nakon revizije su uvršteni Citadel grup, Prva banka Crne Gore, Centrojadran Bar, Cwmcc osiguranje i Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Velika Plaža.

Solana “Bajo Sekulić” i Lutrija Crne Gore se više ne nalaze u sastavu MONEH-a.

(Dan)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *