Zaoštrava se sukob oko monetarne politike Evropske centralne banke

Dodajte komentar

Nastavlja se zaoštravanje sukoba oko monetarne politike Evropske centralne banke koja kombinuje negativne kamatne stope i program otkupa hartija od vrijednosti poznat pod nazivom quantitative easing (kvantitativno popuštanje).

Sukob s pojedinim zemljama odlazi toliko daleko da izgleda da prerasta u sistemski i neodrživi raskol. Napadi prvog čovjeka Bundesbanke Jensa Vajdmana na guvernera ECB Marija Dragija već su postali opštepoznata stvar, a prošlog mjeseca Savjet ECB napustila je jedina njemačka predstavnica, Sabine Lautenschlager, tako da se može reći da se trenutno monetarna politika eurozone u potpunosti vodi bez uticaja jedne od najbitnijih članica (Njemačke) i protiv volje nekolicine uspješnijih članica, piše Jutarnji.

U takvom razvoju situacije najveće iznenađenje jeste da su i predstavnici inače vrlo konzervativnih i suzdržanih velikih njemačkih finansijskih kuća prestali da biraju riječi. Glavni direktor najveće njemačke banke, Dojče Banke – Kristijan Zeving – poručio je Dragiju da “negativne kamate uništavaju finansijski sistem”.

No, najveće iznenađenje jeste oštrina jučerašnjih kritika na račun ECB glavnog direktora poslovno opreznog “Allianza”, Olivera Batea.

Šef najvećeg evropskog osiguravača preko medija bez ustezanja poručio je Dragiju da se politika ECB “politikovala” i da više ne vjeruje u dugo branjenu nezavisnost evropskog centralnog bankarstva već da je ECB pod uticajem pojedinih država članica. Po Bateu vreme je za nužne fiskalne reforme, a do njih ne dolazi jer monetarna politika kupuje vrijeme političarima, prenosi Blic.

“Razlog zašto nema fiskalnih reformi u tome je što se ljudima omogućava lako trošenje novca koji nemaju… Stvorili smo nezavisnu centralnu banku kako bi to spriječili, sve kako centralne banke ne bi štampale novac. Kažu da je Dragi nezavisan. Ne, nije”, naglasio je Bate i pojasnio da smatra da ECB “multiplikuje rizike” ultrapopuštajućom monetarnom politikom kroz jednostavan mehanizam: bankari i osiguravači bez kapitalnog troška mogu držati dugove država kao nerizičnu imovinu, a što samo povećava probleme.

“Političari i regulatori rekli su nam da su sredili bankovni i osiguravajući sistem kad je u pitanju negativna spirala formiranja rizika finansijskog sektora prema državama… To je najveća neistina koja postoji”, naglasio je šef “Allianza”.

Bate je objasnio da je tako jasan i glasan jer se i te kako treba bojati reakcija javnosti na sljedeću finansijsku krizu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *